Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Dammplåga i väntan på ny vägbeläggning

Vägen utanför Mervi och Raino Lammis hus i Karbenning ska få ny beläggning. Men när de flesta njuter av att vara ute i värmen får de hålla sig inne på grund av allt damm förbipasserande bilar kastar upp.

Annons

Drygt fyra meter från huset går vägen. När en bil med släp kör förbi och håller hastighetsgränsen kastas ett dammoln upp som täcker gården.

– Det är som Sahara, kommenterar Raino Lammi.

I höstas skrapades beläggningen av oljesand bort och nu är det en grusväg. Grannar och äldre visar hänsyn och kör inte så fort men det blir ändå dammigt.

– Det är ju en 70-väg så bilar kommer med fart. Vi har den minsta tomten här. Vi kan inte vara ute, säger Mervi Lammi.

Dammet påverkar dem på olika sätt. För Rainos del är det ingen idé att tvätta bilen. Den blir lika dammig ändå. På deras altan brukar de grilla och äta men de har inte plockat fram några bord eller stolar.

I princip allt är täckt med ett fint lager damm. Solfångaren måste de göra rent emellanåt. Men den planerade ommålningen av staketet får vänta.

– Ingen promenerar här längre. När jag hämtar posten får jag skaka av allt damm, säger Mervi Lammi.

– Vad jag vill är att de börjar lägga beläggningen tidigare. De sa att de skulle göra det vid vårkanten men nu är det ju knappt vår, säger Mervi Lammi.

Det är Svevia som har till uppdrag lägga om vägen och beskedet Mervi och Raino fått är att det kan hända om några veckor. Men de önskar att något gjordes under tiden för att lindra dammspridningen. Enligt Mervi har hon påtalat för Svevia flera gånger att det dammar för mycket från vägen.

Enligt Krister Johansson, platschef på Svevia, så skulle beläggningen av vägen ha varit klar nu.

– Men på asfaltsverket, som tillverkar massan, har en turbo gått sönder och vi väntar på leverans. Annars hade det varit gjort nu. Jag har pratat med entreprenören och senast vecka 21 ska vägen vara belagd, säger han.

När vägen skrapades så var det för blött och mjukt att lägga ny beläggning. Maskinerna sjönk berättar Krister Johansson.

Tills vägen har fixats så får Mervi och Raino hålla sig till tåls med att det dammar menar Krister Johansson och Karl Åkerlind, beställare på Trafikverket.

– Det har varit en tidig vår och när man saltar vägen så behövs det nederbörd för att det ska gå ner i backen och binda dammet, säger Karl Åkerlind.

För Svevia är det en fråga om prioritering.

– Vi tar varje väg i ordning, vi kan inte åka kors och tvärs. Vi har dammbindning i hela Västmanlands län förutom Köping och Arboga. Jag har 70 mil väg vi ska dammbinda och det tar vi efter hand, säger Krister Johansson.