Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsunik maskin i Norberg

Med en maskin som gör hans jobb världsunikt och papegojor till sällskap har Peter Vidberg rätt lokal för verksamheten. I Kärrgruvans gamla matbutik huserar numera Norbergs ”Macgyver”.

Annons
Peter Vidberg jobbar ensam men har sällskap av två papegojor och fyra parakiter. ”Ragge” sitter på armen.

Det är nu flera år sedan den gamla Icabutiken i Kärrgruvan la ner. Livet har inte flytt. Inne i gamla butikslokalen, där kunder en gång stod och skvallrade, finns många prylar. Motorcyklar, elektronisk utrustning, gymmaskin och ett tjatter från Peter Vidbergs papegojor och parakiter.

Men den mest udda fågeln är Robhot, ensam i sitt slag och som mäter spänning i kraftledningar. Det är inte första gången Peter Vidberg får frågan hur den hamnade i Norberg. Han sökte jobb i Stockholm där han fick arbeta med Robhots föregångare.

Den drogs med flera problem, bland annat mätte den fel, men efter det var Peter Vidberg med och tog fram den nuvarande roboten.

– Jag arbetade på Vattenfall och vi var ett gäng som byggde den 2001. Sen startade jag egen konsultfirma och köpte så småningom loss roboten, säger Peter Vidberg.

Roboten mäter spänningen i skarvarna som sitter på kraftledningar. Roboten lyfts med helikopter på en kraftledning och kan för egen maskin åka och kontrollera spänningen före, på och efter skarven.

– Den mäter övergångsmotståndet i skarven. Om motståndet är för högt blir skarven varm och i värsta fall smälter den och kraftledningen går av, säger Peter Vidberg.

Det som gör Peters tjänster världsunika är att det finns ingen annan som kan mäta spänningen – när ledningen är på.

– Jag kör när det är full spänning, 400 000 volt. Annars måste man stänga av ledningen om man ska mäta för hand, säger han.

I Sverige är det förbjudet att arbeta för hand med påslagna kraftledningar.

På senare tid har han startat upp ett fastighetsbolag. Det har mycket att göra med gamla Ica-byggnaden han köpte två år efter butiken la ner.

– Den hade stått kall i två år, det var fuktskador och vattenledningarna hade frusit och spruckit på flera ställen, säger Peter Vidberg.

När han hörde om att grannvillan var till salu så agerade han.

– Jag tycker det är synd att en husen ska stå och ruttna så jag har renoverat den. I sommar flyttar första hyresgästen in.

Peter Vidberg beskriver sig själv som entreprenör och det är en viktig drivkraft. Han är engagerad i sommarlovsentreprenörerna i Norberg.

Hans vänner kallar honom ”Macgyver” vilket syns på de 1 000 kvadratmeter han har att leka med i Kärrgruvan. Det har resulterat i bland annat whiskyrum, musikstudio och en voljär.

Peter Vidberg byter några komponenter på Robhot i verkstaden. Varje sommar flyger han i tre veckor och mäter spänningen i kraftledningar. Sen spenderas många dagar i Kärrgruvan med att gå igenom datan.
Den frikostiga ytan ger utrymme för bland annat en musikstudio.
Åker på kraftledningar. Tack vare motorer och hjul kan roboten åka på kraftledningar utan att dras av helikopter.
Annons