Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har vänt ut och in på motivfrågan”

Efter att lågorna släckts stod det klart att Elsasbranden inte var någon olycka. Utredning om grov mordbrand inleddes. Ett år senare söker polisen fortfarande efter tips.

Annons
Polisen Joachim Björk är ansvarig handläggare för Elsasutredningen. ”Det krävs nya tips för att utredningen ska ta fart igen” säger han.

Snart efter att lågorna slukat anrika Elsa Andersons konditori natten mot den 21 augusti förra året stod det klart att branden inte var någon olycka. Några veckor senare offentliggjordes bevisen för att branden var anlagd: flera brandhärdar som uppstått av brandfarlig vätska.

Läs mer:  Norbergskvinnan som fick skulden för Elsasbranden

Fagersta-Posten har träffat polisen Joachim Björk, ansvarig handläggare för Elsa-utredningen för att höra hur utredningsläget ser ut ett år senare.

Vad har ni för förhoppningar om ett uppklarande ett år efteråt?

– Oavsett vilket brott det gäller så blir det ju svårare ju längre tiden går. Chansen minskar med tiden. Men det är inte helt kört, det krävs ett genombrott via tips. Det kan ju finnas olika anledningar till varför man väljer att berätta något senare.

När hände det senast något av värde i utredningen?

– När vi var med i Brottsplats Sverige i november förra året. Då fick vi in en del tips som följdes upp.

Läs mer:  Polisen hoppas på tips från tv-tittare

Vilket är det mest kritiska läget i en sådan här utredning?

– Mycket bevisning går ju bokstavligen upp i rök. Det är därför viktigt att så fort som möjligt släcka branden, så att det kan svalna för att brandhärdshundar ska kunna skickas in. Här hittades det en blandning av olika brandfarliga ämnen. Vi vet vilka, men det är inget vi går ut med.

Hur många jobbar med utredningen i dag?

– Det är bara jag och förundersökningsledaren. Men senast vi gjorde något aktivt var i februari. Det beror på att allt är uttömt. Det finns, för närvarande, inget mer vi kan göra.

Hur omfattande är utredningen?

– Den är omfattande. Vi har hållit ett 100-tal förhör och har material i 2-3 pärmar.

Den man som var skäligen misstänkt i oktober förra året, är han helt avförd från utredningen?

– Ja! Både han och kvinnan som misstänktes för medhjälp avfördes helt runt jul förra året. Anledningen till att de blev misstänkta var att det fanns oklarheter vad de haft för sig innan, under och efter branden. De har gett förklaringar till detta och är helt avförda.

Vad krävs nu för att finna en lösning?

– Vi behöver tips från personer som vet något. Jag tvivlar på att det kommer fram nya iakttagelser från brandnatten nu, ett år senare. Men det finns garanterat de som vet något.

– En viktig detalj i hela utredningen handlar om motivet. Något sådant har vi inte kunnat hitta. Vi har vänt upp och ner på motivbildsfrågan, men utan att finna något. Med tanke på hur branden anlades så borde det finnas ett motiv. Det var väldigt planerat och utstuderat.

Läs mer: Brandutredningen tillbaka på ruta ett

Annons