Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindparken Målarberget får tillstånd

33 vindkraftverk får byggas i östra delen av Norbergs kommun och i Avesta kommun. Det står klart efter att Miljöprövningsdelegationens beslut offentliggjordes under tisdagen.

Annons
Magdalena Andersson bor i Olsbenning och säger att de kommer överklaga beslutet.

VKS Vindkraft får genom sitt lokala bolag Vindpark Målarberget i Norberg AB tillstånd att uppföra 33 vindkraftverk, 27 i Norbergs kommun och 6 i Avesta kommun.

Beslutet betyder också att Miljöprövningsdelegationen, MPD, delvis gått på Riksantikvarieämbetets linje och ger inte tillstånd till de tre vindkraftverk som ligger närmast Lapphyttans fornlämningsområde.

– Första tanken var väl ”nej de har fått tillstånd” men när man läser mer så kan man se det som en delseger. Det verkar som att MPD har lyssnat på en del av våra argument, säger Magdalena Andersson, Olsbenning.

Riksantikvarieämbetet anser att fem vindkraftverk ligger för nära Gamla Lapphyttan och utgör påtaglig skada. VKS Vindkraft motsatte sig Riksantikvarieämbetets syn.

Det var på grund av att myndigheten tänker utöka riksintresset från Olsbenning och upp längs Svartån till Lapphyttan.

– Vi har använt oss av en kilometers respektavstånd från det planerade riksintresset och då är det tre vindkraftverk som hamnar inom det, säger Bernt Forsberg, handläggare MPD.

Men frågan där är troligtvis inte avgjord. Riksantikvarieämbetet meddelar Fagersta-Posten att med anledning av semestrar kommer inte kommentarer gällande beslutet att ges. Men Göran Kastlund, Olsbenning, som uppmärksammade Riksantikvarieämbetet och Jernkontoret på vindkraftsplanerna, menar att överklagande kommer göras.

– Vi kommer överklaga de två vindkraftverk som fick tillstånd norr om Lapphyttan som Riksantikvarieämbetet sa nej till, samt de tio vindkraftverk Riksantikvarieämbetet krävde ytterligare fotomontage på.

Tre vindkraftverk var bortplockade sedan tidigare av VKS Vindkraft som ursprungligen sökte tillstånd för att bygga 39 vindkraftverk.

Vid ett ytterligare vindkraftverk hade fågeln Nattskärra observerats och bolaget ville göra kompletterande studier för att bedöma om fågeln påverkas.

Miljöprövningsdelegationen konstaterar att Nattskärra uppnått livskraftig status och är inte längre rödlistad. Därför får det vindkraftverket tillstånd, men anläggningsarbeten får inte ske mellan 1 maj till och med 15 september.

Ytterligare krav som ställs på vindkraftsbolaget är att den ekonomiska säkerheten för att återställa marken efter att verksamheten upphör fördubblas till en halv miljon kronor per vindkraftverk.

VKS Vindkraft har nu fem år på sig att sätta i gång byggnationen. Parterna har till början av augusti att överklaga beslutet.

Läs mer: Färre vindkraftverk i ny giv

Läs mer: "Vi vill visualisera hur det kommer se ut"

Läs mer: "Riksantikvarieämbetet har fel"

Vindpark Målarberget

Ansökan om att bygga en vindkraftspark vid Målarberget i östra delen av Norbergs kommun lämnades in i december 2013 men processen med samråd började 2012.

Ansökan gällde 39 vindkraftverk från början. VKS Vindkraft har från början inte velat ange vilken typ av vindkraftverk de tänkt bygga eftersom det kommer nya modeller under tiden. De har angett att maxhöjden för vindkraftverken får vara högst 200 meter räknat från vingspetsen. Vindkraftverken kommer ha 2-4 MW effekt.

Området för projektet kan beskrivas som en vid halvcirkel runt Olsbenning med ett hörn in i Avesta kommun.

Ett flertal remissvar har lämnades in till Miljöprovningsdelegationen under ansökan och ett extrainkallat offentligt sammanträde hölls i Norberg i april.

Tillståndsbeslutet träder i kraft när eventuella överklagandeprocesserna är klara.

Annons