Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norbergare tar strid mot vindkraftverk

Planerna på att bygga vindkraftverk i Norberg möter kritik från boende i Olsbenning som anser att det kommer förstöra miljön.

Norberg. 38 vindkraftverk kan byggas norr om Olsbenning i Norbergs kommun. Men det finns boende i området som protesterar mot planerna.

–Vi kommer att bekämpa det här till sista andetaget, säger Lotta Gröning.

Fagersta-Posten har tidigare skrivit om att bolaget VKS Vindkraft vill bygga en vindkraftspark i skogen mellan Norberg och Avesta, strax norr om Olsbenning.

Bolaget har fått med sig några markägare och området har getts namnet Målarberget.

Lotta Gröning, som bor i Olsbenning, har i sin roll som debattör arbetat emot vindkraftsutbyggnaden i Sverige. Orsaken är att hon anser att vindkraften förstör för djur, natur och bygder, samt att den är ekonomiskt olönsam.

–Den är inte miljövänlig.

Lotta Gröning beskriver det som en liten chock när hon fick höra om projektet Målarberget.

–Jag trodde aldrig att det skulle komma till min egen by, säger hon.

Hon får medhåll i sin kritik av Jan-Erik Collin, som är markägare i området. Han säger att han tackade nej till erbjudandet om att upplåta mark till vindkraft.

–Alla i byn förutom någon är emot det här, säger han.

Jan-Erik Collin menar, precis som Lotta Gröning, att vindkraftverken skulle förstöra miljön i närområdet.

–Det är tekniska monster, säger han.

Läs mer i onsdagens tidning.