Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordens egna pilgrimsled invigd

Efter 500 år i glömska är den 564 kilometer långa S:t Olavsleden
nu återinvigd. Se bilder på en av världens nordligaste
pilgrimsleder.

Från Selånger utanför Sundsvall till Nidarosdomen i Trondheim sträcker den sig, leden som en gång hörde till världens mer kända pilgrimssträckor. Nu har man rustat upp sträckan, märkt ut den med märken och skyltar samt engagerat pilgrimsvärdar som erbjuder boende utefter hela leden.

-Siktet har hela tiden varit inställt på att S:t Olavsleden ska vara redo sommaren 2014. Nu längtar vi efter nästa sommar, säger projektledaren Putte Eby.

Tanken är att satsningen ska locka turister till kommunerna Sundsvall, Östersund och Trondheim. Under en veckas firande invigde man leden under pompa och ståt med körer och premiärvandrare.

-För cirka 30 år sedan var leden mot Santiago de Compostela en bortglömd led i norra Spanien. Nu går cirka 200 000 människor minst 10 mil efter den leden varje år. Kan de kan vi, säger Putte Eby.

Läs mer på: www.stolavsleden.com/se.