Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordkorea vill locka turister

Ett av världens mest slutna länder vill öppna för fler
besökare. Nordkorea menar att landet har en "ljus framtid" när det
kommer till turism.

Det hör inte till de vanligaste platserna för en semesterresa. Tvärtom. Nordkorea är ett av världens mest slutna länder. Men det hindrar inte att myndigheterna har förhoppningar om att tjäna pengar på turister i framtiden. Enligt Jo Song Gyu, chef över den statsägda turistbyrån International Travel Company, gör man nu stora ansträngningar för att utveckla turistindustrin, skriver resetidningen Wanderlust.

I nuläget har landet ytterst få anslutningar till andra länder. De som ändå tar sig till Nordkorea gör det via Kina. Men man planerar att öppna flyglinjer från huvudstaden Pyongyang till Europa, Sydostasien och Kina, enligt Jo Song Gyu.

Inte problemfritt

För att öka intresset för landet planerar man att bygga stora fitnessanläggningar, samt taxfree-affärer och hotell i världsklass. Man överväger också att ta in utländska experter på turism. Dessutom skulle turister i framtiden få besöka landet året runt, vilket tidigare inte varit möjligt.

Men det kommer att bli långt ifrån problemfritt för Nordkorea att utveckla turismen. I nuläget får besökare inte beblanda sig med Nordkoreas medborgare och de övervakas ofta av representanter för regeringen. Tanken är att områden som lockar många turister ska skötas som turistzoner, där särskilda lagar och internationell rätt ska råda, skriver The Telegraph.

Trots kärnvapenhotet och den strikta regimen lockar Nordkorea redan nu många turister. En av de brittiska resebyråer som erbjuder resor dit, Britain's Regents Holidays, har fått 400 procent fler reseförfrågningar till Nordkorea i år.