Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordström ser flera ljuspunkter i medieutredningens förslag

Presstödet ersätts av ett mediestöd som även kan gå till gratistidningar och digitala medier. Och de kommuner som idag står helt utan mediebevakning ska täckas av ett nytt, offenligt finansierat mediebolag.
Det är några av de förslag som Medieutredningen idag har presenterat för regeringen.

Annons

Daniel Nordström, ny chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Sala Allehanda och Fagersta-Posten.

Daniel Nordström, som är chefredaktör för VLT, SA, BBL/AT och Fagersta-posten har ännu inte hunnit läsa hela utredningen:

– Men känslan efter en snabb scanning av utredningen är dock densamma som jag hade när delbetänkandet lämnades. Efter en aningen halvknackig start tycker jag att Anette Novak och hennes utredare har gjort ett bra arbete i detta enormt svåra uppdrag, säger Daniel Nordström.

Numera sker en stor del av nyhetskonsumtionen genom digitala medier. Den gamla förordningen, som kom till i början av 1970-talet, gav stöd enbart till trycka tidningar, främst har det handlat om de tidningar som varit näst störst i ett utgivningsområde.

Presstödet, som nu får namnet mediestöd, kommer att rikta sig till en bredare krets. En ansvarig utgivare för produkten kommer dock att vara en förutsättning för att komma ifråga.

– Det är mycket bra att framtidens mediestöd ska vara teknikneutralt och inte ha det papperstidningsfokus som nuvarande presstödssystem har. I sammanhanget vill jag påpeka att ingen av tidningarna i Västmanland i dag uppbär presstöd.

Medieutredningen konstaterar att det idag inte finns en kontinuerlig kvalificerad journalistisk granskning i 35 av landets kommuner. Det anser utredningen är ett hot mot demokratin och föreslår att en del av de licenspengar som idag går till Public Service ska omfördelas till ett nytt bolag, som får ansvaret för att bevaka även dessa kommuner journalistiskt.

–Här har jag ännu inte riktigt klart för mig hur medieutredningen tänker. Tänker sig medieutredningen någon form av Public Service-bolag som servar de kommersiella medierna med journalistik? Jag har inte hunnit sätta mig in i detta förslag och därför inte heller kunnat fatta ett beslut om vad jag tycker om det, säger Daniel Nordström.

Han konstaterar också att medieutredningen tagit hoten mot journalister på stort allvar.

– Jag ser mycket positivt på att medieutredningen vill utreda skärpta straff för hot mot journalister. Hatet och hoten mot journalister ökar, vilket är ytterst allvarligt för enskilda individer och i förlängningen också ytterst allvarligt för demokratin. Ett hot mot en journalist är just ett hot mot demokratin, säger Daniel Nordström.

Annons