Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrbygården i fokus för Migrationsverket

Norrbygården är ett av två asylboenden i länet som har hög prioritet hos Migrationsverket.

Annons
Efter mötet. Lars Brånn, Migrationsverkets enhetschef i Västerås, utvärderar tillsammans med tolkarna vad som funkade och inte samt vad nästa steg blir. Foto: Lina Svalbro

Migrationsverket ska göra fler oanmälda besök på Norrbygården, något som inte skett under hösten.

– Vi har inte kunnat ha tillsyn så som vi velat. Vi har fokuserat på tre uppgifter, säger Lars Brånn och syftar på tak över huvudet för alla, registrera alla asylsökande i systemen och att de som inte ska vara kvar får återvända till hemländerna.

Den så kallade gruppinformationen som väntar de asylsökande innebär att Migrationsverket pratar med 15-20 personer åt gången, tillsammans med tolk, för att informera om viktiga saker som till exempel asylprocessen och sjukvård.

Senare ska samarbete med frivilligorganisationer lösas.

– Migrationsverket vill absolut hjälpa till så att integrationen blir bättre. Jag upplever att många Fagerstabor tycker att det kan bli bättre, säger Lars Brånn men påpekar att Migrationsverket inte kan lösa frågan ensam.

Just nu bor 449 av länets 6 200 asylsökande på Norrbygården. I höstas bodde där drygt 20 fler, men som det ser ut nu ska det inte bli några fler platser på Norrbygården enligt Lars Brånn.

– Vi dedicerar resurser till två asylboenden i länet, Signalisten i Västerås och Norrbygården, säger Lars Brånn.

I dag besöker polisen Norrbygården för att informera om sitt arbete och även ta emot eventuella anmälningar om det är så att det finns misstankar om brott på asylboendet.

– Har det begåtts brott så kommer det att lagföras, säger Lars Brånn.

Annons