Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrbygården kan bli äldreboende igen

Om ett par år kan det finnas ett äldreboende på Norrbygården – där det är asylboende i dag.

Annons

– Jag är intresserad av att utveckla vår fastighet, säger ägaren Harry Joki.

I nuläget är det asylboende på Norrbygården. Men fastigheten har en historik som boende för äldre. Och det är en användning som kan bli aktuell igen.

– Det finns möjligheter att titta på det. Jag kan inte tänka mig att det finns billigare alternativ för Fagersta kommun än att man bygger om till äldreboende i de befintliga lokalerna, säger Harry Joki, som driver Norrbygruppen Fastigheter, bolaget som äger Norrbygården.

Harry Joki säger sig ha blivit kontaktad av representanter från Fagersta kommun angående ett eventuellt framtida äldreboende. Därför har han nyligen skickat in en skrivelse till kommunen. I den skrivelsen lyfter Joki idén att omvandla Norrbygården till äldreboende.

– Vi har hyresgäster i dag men hur länge asylboendet är kvar, det vet inte jag, säger Joki.

Han fortsätter:

– Bra och långsiktiga hyresgäster, det är vad vi som fastighetsägare vill ha.

Läs mer: Fagersta överväger planerna

Enligt Harry Joki finns det ett avtal där den nuvarande hyresgästen Kulthammar, som driver asylboendet, avsäger sig besittningsrätten om Norrbygården skulle byggas om till äldreboende för kommunen.

– Vi har ingen anledning i dag att säga upp avtalet med Kulthammar. Det skulle vara om de själva vill säga upp det, alternativt om vi kommer in i en skarp diskussion med kommunen om äldreboende. Då skulle vi ha möjligheten att säga upp avtalet, säger Joki och fortsätter:

– Men då skulle vi i så fall få ta en diskussion med Kulthammar också.

Behovet av äldreboendeplatser i Fagersta är stort och kommunen letar aktivt efter olika alternativ för boende. Om Norrbygården blir aktuellt så skulle omfattande renoveringar krävas.

– I dag är det en gammaldags sjukhusmiljö som kanske är tråkig för äldre att bo i. Om vi ska göra det till ett äldreboende, då ska vi göra det till ett modernt boende, säger Joki.

Hans egen uppskattning är att en renovering för 70–80 boendeplatser skulle landa på omkring 20 miljoner kronor.

– Att renovera Norrbygården blir betydligt billigare än att bygga en ny lika stor byggnad, säger Joki.

Det finns ett fortsatt stort behov av asylboendeplatser. Fast sådant kan ändras snabbt, menar Joki:

– Jag vet inte hur länge Migrationsverket är intresserat. Det sker mycket i storpolitiken. Helt plötsligt är det slut på behovet.

Om det skulle bli ett positivt politiskt beslut i Fagersta tänker sig Harry Joki en förändring på Norrbygården redan inom ett par år.

– Jag kan tycka att det sommaren 2017 skulle vara lämpligt att sätta i gång ombyggnationer, säger han.

Läs också: Här vill de bygga äldreboende

Läs också: Moduler för äldre ska lösa akut brist

Annons