Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrbygården och de andra asylboendena i norra länsdelen försvinner

Migrationsverket bantar nästa år antalet asylboenden ytterligare. Bland asylboendena som försvinner finns Norrbygården i Fagersta.
– Det upphör som asylboende, säger Lars Brånn på Migrationsverket i Västmanland.

Annons

På Norrbygården i Fagersta minskades i somras antalet platser från 470 till 200. Nu kan FP avslöja att asylboendet försvinner helt nästa år.

Även asylboendena Fliken och Björkås i Norberg samt Klockaregården i Skinnskatteberg försvinner i september nästa år. Därmed blir inget asylboende kvar i norra länsdelen. Det beslutet fattade Migrationsverket tidigare i oktober.

– Det är helt enklet för att vi har ett minskat antal människor som kommer. Våra behov av asylboenden under 2017 kommer avsevärt att minska därför att människor får uppehållstillstånd eller negativa besked och får återvända, säger Lars Brånn, fram till i tisdags enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

– Fortfarande kommer vi ha många som bor i lägenheter eller asylboenden som Migrationverket driver självt. De är mer ekonomiska för staten. Framför allt mot slutet av 2017 ser vi ett väldigt litet eller obefintligt behov av asylboenden som drivs av leverantörer, fortsätter Brånn.

De upphandlingar som gäller nu, ramavtalsupphandling ett och två, är förlängda fram till september 2017.

–Sedan kan vi avtalsmässigt inte förlänga lägre. De här asylboendena upphör efter det, säger Brånn.

När asylboendena försvinner nästa höst kommer människorna som bor där att flyttas till olika platser över hela landet.

–Vi gör en screening på människorna för att se vilka behov som finns: särskilda behov, praktikplatser, skolgång, sådana saker. Sedan använder vi platser som finns nationellt och anpassar vart människorna tar vägen, säger Brånn.

Asylboendenas vara eller inte vara har dock blivit ett rättsfall. Ett antal asylboenden, bland annat flera i norra länsdelen, har överklagat nästa ramavtalsupphandling.

– Det kanske kommer bli klart under 2017 om vi kan använda den nya ramavtalsupphandlingen eller inte. Men vårt behov av platser är avsevärt mindre, säger Brånn.

Läs mer: Asylboende i Riddarhyttan stängs

Läs mer: Aylboendet evakuerar samtliga boende

Läs mer: Oförändrat antal elever trots stängning av asylboende