Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våryran för 50 år sedan - Mona Carlstrand korades till "fröken Vår"

Fred Åkerström hissade "fröken Vår" Mona Carlstrand och barnen klädde ut sig i en maskeradparad. Känner du igen personerna på bilderna? Hör gärna av dig till oss!

Annons

"Tusentals Fagerstabor deltog i Lions våryra"

Så löd rubriken på uppslaget i Fagersta-Posten för 50 år sedan, måndagen den 29 maj 1967. Under fredagen hade Fagersta blommat ut i äkta karnevalsyra, och uppskattningsvis hade 10 000 personer begett sig ut på gatan för att fira.

1967 korades en så kallad fröken Vår under Våryran och bars upp av Fred Åkerström. Tjejen som utsågs var Mona Carlstrand. FP har försökt nå Mona för att höra vad hon minns från den här dagen, men utan framgång.

Bruksmusikkåren marcherade genom staden för att senare ha en timslång konsert i Vilhelminaparken. Brandkåran med brandchefen Bror Watz i spetsen visade upp sig och sin utrustning. Även Fagersta ryttarklubb fanns på plats och skrittade fram genom stan.

Kandidaterna till fröken Vår var Mona Carlstrand, Ann Kristin Ståhl, Kristina Bengtsson, Margaretha Lindberg, Monica Nordqvist och Eva Ekengren.
Två odefinierade unga flickor tar sig en korv.

En av höjdpunkterna verkade ha varit barnmaskeraden. Många barn hade tagit sats och visade upp sig utklädda till troll, häxor, prinsessor och luffare. Förstapris i maskeraden blev den lille ettårige Johan Matteros som klätts ut som troll. Han vann en nalle.

Barnmaskeraden var en succé under 1967 års Våryra. Känner du igen dig eller en bekant till dig på bilden? Hör gärna av dig till Fagersta-Posten!

På kvällskvisten såldes det öl i så kallade ölstugor. Den berömde trubaduren Fred Åkerström hade engagerats och framförde sin musik inför en jublande Fagerstapublik. Även Andrew Walter och Harry Brandelius framförde musik, inte minst den senares Gamla Nordsjön.

Fagerstaborna själva bjöd också på dans på gatorna, i en jenka och "slängrompa."

Vågar vi hoppas på slängrompa på Fagerstas gator även denna våryra?

Annons