Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir det ordning och reda efter kanalen

Kommunerna efter Strömsholms kanal kommer nu att ta ett större ansvar för underhållet kring kanalen.

Fram till nu har det varit Strömsholms Kanal AB som tagit underhållsansvaret för de broar, bryggor och gång- och cykelvägar som funnits längs kanalen.

– Vi har ju ingen stor börs med pengar för att skötasådant här. Vi har länge också tyckt att det inte varit hela vårt ansvar, säger Carina Bergqvist Janzon, vd för kanalbolaget.

I somras gjorde kanalbolaget en inventering av vad som fanns kring kanalen, vem som äger detta och är ansvarig för drift och underhåll.

Läs mer: Kanalen i stort behov av mer pengar

Kommunerna – Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Smedjebacken– som också är ägare till kanalbolaget, tar nu över ungefär hälften av underhållsansvaret.

– Vi äger ju en hel del broar över kanalen dit det finns kommunala gång- och cykelvägar. Där har vi kommit fram till att dela på underhållskostnaderna för broarna, berättar Carina Bergqvist Janzon.

Kommunerna tar också över ansvaret för kanalbåtsbryggorna, medan kanalbolaget ansvarar för kanotbryggor och ramper.

– Det känns bra att vi har nått den här överens-kommelsen och det gör att vi i kanalbolaget kan ägna ännu mer kraft åt underhållet av själva kanalen, säger Carina Bergqvist Janzon.

Läs mer: Bolagets vändning om piren i Semla