Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu flyttar en erfaren hövding in på slottet

Hon flyttar till ett nytt residens – och byter län från Jönköping till Västmanland. Möt nya landshövdingen Minoo Akhtarzand.

Annons
Minoo Akhtarzand flyttar in på slottet i Västerås och tar över som landshövding i Västmanland 1 februari. Hon kommer från samma uppdrag i Jönköpings län.

Hörnsalongen ett par våningar upp på slottet i Västerås. I det luftiga rummet med den 72 kvadrat-meter stora mattan tar landshövdingen emot gäster vid middagar. Det har Minoo Akhtarzand ännu inte gjort. I dagarna flyttar hon in på slottet – och 1 februari tar hon över efter Håkan Wåhlstedt.

– Svårt beslut? Nej, nej. Det var inte så mycket att fundera över. Det är en ära att få frågan. Det blir spännande. En stor sak att få ha två län som ”sina egna”.

Hon hade inte tagit emot tidningen i hörnsalongen om inte hennes kritiserade företrädare avgått som chef för länsstyrelsen efter bara elva månader. Personal på staben har mått dåligt och en anställd trotjänare blev omplacerad efter en konflikt med Wåhlstedt. En turbulent tid – som hon inte har synpunkter på.

– Det kan bli så att den personen (trotjänaren) som blev omplacerad får göra samma saker igen. Man ska ju göra det man är bra på, säger hon och fortsätter:

– Ärligt talat vet jag ingenting om det som hänt tidigare. Jag har fokuserat på Jönköping och inget annat. Jag ser framåt och inte bakåt.

Hon har ingen anknytning till Västmanland. Men med sin bakgrund som generaldirektör för Banverket finns kopplingen tåg och Bombardier. Dessutom hade hon kontakt med Asea i dåvarande jobbet som ingenjör.

– Jag hade aldrig varit i Jönköping när jag började där. I Västmanland har jag i alla fall varit tidigare.

Hon anser att jobbet som landshövding är lika oavsett län. Men lyfter ändå fram en skillnad på Jönköping och Västmanland.

– I Jönköping är entreprenörsandan bland företagarna stor, och även församlingslivet och föreningslivet är stort. I Västmanland är det fler större företag, vilket jag har stor erfarenhet av.

Just föreningar är något hon vurmar för. I Jönköping skickade hon postogram till alla som fyllde 100 år. Det tänker hon fortsätta med.

– Det blev ett par i månaden och vad jag förstått sticker Jönköping ut där med många äldre. Det är viktigt med engagemang och människor som trivs i olika föreningar. Det spelar säkert in hur gamla vi blir.

Föreningar i länet kommer att ha stor chans att få träffa landshövdingen.

– Jag kommer inte att säga nej till någon, om det inte är krockar i almanackan. Det vardagliga jobbet finns där, men att komma ut och få träffa folk och umgås är en väldigt rolig del i jobbet.

Hon blir den första kvinnliga landshövdingen i Västmanland. Något hon ser som självklart.

– Vi är i majoritet, säger hon och nämner exempelvis Sörmland, Kronoberg, Blekinge och Halland som har kvinnliga landshövdingar

.

Hon brinner bland mycket annat för frågor om jämställdhet, klimat, integration och näringsliv. I början ska hon känna av länet för att sedan se vad hon kan bidra med. Frågan om hållbar utveckling är en sak hon vill driva.

– Se till att företagen utvecklas, och att anställda har bra arbetsmiljö. Hållbar utveckling är egentligen grunden till allt.

Annons