Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu försöker jag vara en närvarande pappa"

På söndag firas runt 50 000 svenska pappor på Fars dag för första gången. Bilden av idealpappan har förändrats mycket sedan starten och idag är det en sak den moderna pappan förväntas vara: närvarande.

Det finns 2.3 miljoner svenska pappor från olika generationer och med barn i alla olika åldrar. En sak förenar dem – de måste förhålla sig till bilden av hur en idealpappa ska vara. Och den bilden har förändrats mycket sedan den första Fars dag firades i Sverige i början av 1930-talet.

– Den barnvänliga pappan har fått en ok-stämpel under senare delen av 2000-talet och allt fler är välvilligt inställda till att ta ett större ansvar under barnens första levnadsår, fler pappor är hemma tidigare, när barnen är yngre och pappor tenderar att ta ut fler föräldradagar än tidigare, säger Thomas Johansson professor i pedagogik och en av författarna till boken ”Nya svenska fäder”.

Papporna fortsätter i år att öka sitt uttag av föräldraledighet för trettonde år i rad, enligt TCO:s pappaindex och samma tendens visar Försäkringskassans siffror. Mellan år 2000 och år 2009 ökade männens uttag av föräldrapenningdagarna från 12,4 procent till 22,3 procent.

Hur kommer det sig att ökningen har varit så kraftig under 2000-talet?

– Att man som pappa tar föräldraledigt när barnen är små har börjat sätta sig, men det har varit en lång kamp som började redan med föräldraförsäkringen 1974, säger Thomas Johansson.

Han tror att de två öronmärkta pappamånaderna som infördes 1995 respektive 2002 har haft en stor betydelse.

– Kvoteringen ger direkt resultat i statistiken förstås. Många tar sina två månader och det viktigast är att detta ger en ny erfarenhet av att vara med små barn för många män. De får ny kunskap och en känsla av att klara av vissa saker, som kanske innan var förbehållet kvinnor, säger han och fortsätter:

– Den explosionsartade effekt som skett mot slutet kan även bero på att fler har fått en större frihet i arbetslivet med möjlighet att jobba hemma och mer flexibla arbetstider, även om det fortfarande finns både klassmässiga och regionala skillnader.

Thomas Johansson tror även att det har skett en förflyttning av det manliga identitetsskapandet som förr till större delen skapades utanför hemmet. Papporna hade sin identitet i jobbet och papparollen var lite mer sekundär. Idag har hemmet blivit allt viktigare för vår identitet.

En bild som är starkt påhejad av media. Sedan 2011 finns det ett magasin som enbart riktar sig till pappor. I tv-programmen ser vi män som fixar hemma och lagar mat, och i böcker får vi läsa om kända pappaprofiler och deras föräldraskap. En av dem är polisen och numera även författaren Martin Melin som skrivit boken ”Coola pappor - en bok om män och föräldraskap”. Han är pappa till tre och bonusförälder till två.

– Jag var inte alls en så närvarande som pappa som jag trodde att jag skulle vara, eller som jag trodde att jag var då, när jag fick mina två äldsta barn. Att få ett barn innebär att man måste ändra sitt liv, ändra sina prioriteringar. Detta är något som mammor gör i de allra flesta fallen, men vi pappor tenderar att fortsätta vårt liv som det var innan barnet. Vi fortsätter jobba lika mycket och vi fortsätter med våra fritidsintressen. Vi ser inte att mamman får dra ett gigantiskt lass på hemmafronten. Och nej, detta gäller inte alla pappor, men många - jag var själv en av dem, säger Martin Melin.

Den stora förändringen för Martin kom när hans dotter hälsade på för första gången i den nya lägenheten efter skilsmässan. Det tog inte många timmar innan dottern vände sig mot honom med tårar i ögonen och sa: "Jag vill åka hem till mamma." Det blev startskottet till bloggen och forumet ”Coola pappor” där han delar med sig till andra om sina erfarenheter av att själv vara en dålig pappa och att blir en bättre pappa. I ett försök att hjälpa sig själv och andra.

– Sedan några år tillbaka, så försöker jag aktivt vara en mer närvarande pappa och ta mer del i vardagen med barnen, säger han.

Vad utmärker dagens pappor – enligt Joachim Alm chefredaktör för PAPPA Magazine.

Närvaro - Pappor idag är i mycket större utsträckning mer närvarande tidigt i sina barns liv vilket är fantastiskt och något vi alla kan vara stolta över. De flesta killar vill vara ett aktivt stöd under graviditeten, lära sig hur de ska kunna vara ett bra stöd under själva förlossningen och vill vara involverade och närvarande på de sätt de kan.

Använder föräldraförsäkringen - Idag använder killar inte bara föräldraförsäkringen fullt ut utan förstår att det är en chans som bara kommer en gång. Även om man delar upp föräldraledigheten olika.

Delar med andra - Många pappor söker också kontakt med andra pappor och diskuterar och umgås med varandra på ett annat sätt än tidigare något som tidigare pappa generation inte gjorde. Idag är det inte konstigt att prata med andra killar om sina barn på jobbet, på gymmet eller i andra sammanhang.

Välkomnar pappor – Pappor blir idag blir i större utsträckning mer inkluderade än tidigare. Man räknar med att papporna ska finnas där. Allt ifrån samtal på mödravården till pappagrupper och föräldrakurser, där det idag finns många fler pappor än tidigare. Och i dag är det ju fullt möjligt på ett sätt som knappt var tänkbart förr.

Fakta Fars dag

Fars dag, infaller andra söndagen i november, efter amerikansk förebild. Initiativtagaren var en kvinna i staten Washington, mrs John Bruce Dodd, som 1910 ville hedra sin far som var änkeman och som ensam hade uppfostrat sju barn. Med mors dag som mönster och affärsintressen som pådrivande kraft kom seden till Sverige 1931 och har sedan dess fått ett ökat intresse. 1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning. 1963 samlade Nordiska museet in uppgifter om mors- och fars-dagsfirande. Här framkommer att många äldre till en början var negativt inställda till firandet, som uppfattades som ”onödigt fjäsk”.

Idag har slipsen blivit den vanligaste fars dags-presenten. Varannan pappa får en ny slips på fars dag. Den populäraste färgen är blått, tätt följt av rött och den ska gärna vara randig. Andra gångbara gåvor denna dag är böcker och strumpor.

KÄLLA: nordiskamuseet.se