Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går det att tanka bilen med el

Västerbergslagen Energi AB har satt upp en elbilsladdningsstolpe vid hembygdsgården i Västanfors.

Annons
För tillfället har inte VB Energi satt något pris på laddning så än så länge är det gratis att ”tanka” vid snabbladaren som står vid Västanfors hembygdsgård. Som FP skrivit är även Norberg på gång med en snabbladdningsstation. Då stod det felaktigt att Norberg skulle bli först i norra länsdelen med en offentlig snabbladdningsstation. Fagersta hann som synes före.

Under förra veckan sattes laddningsstolpen upp vid Västanfors hembygdsgård.

Tillsammans med Fagersta kommun och Vattenfall har VB Energi installerat snabbladdningsstationen.

– Just i Fagersta är det lämpligt eftersom det har varit svårt att till exempel åka mellan Västerås och Ludvika då det inte finns några stationer längs den sträckan, säger Bo Sörberg, vd VB Energi.

Elbilsförsäljningen i Sverige ökar och i februari fanns över 16 000 elbilar i landet. Men elbilar är förhållandevis dyra att köpa, från 300- till 400 000 kronor. Frågan är om de ur plånbokssynpunkt är billigare i långa loppet mot konventionella bilar.

Olle Johansson, vd för intresseorganisationen Power Circle, menar att de kan vara det.

– Om man ser till inköpspris och driftskostnad så kräver det att man har vissa körmönster för att man ekonomiskt ska kunna räkna hem en ökad merkostnad, säger Olle Johansson.

Men hur ser värdeminskningen ut?

– Värdeminskningen är som andra bilar. Det rimliga är att när marknaden börjat fungera väl är att de får högre andrahandsvärde. Det är mindre slitage eftersom det är mindre delar som kan slitas i en elbil.

Fagersta-Posten har tidigare skrivit att även Norberg är på gång med en snabbladdningsstation . Då stod det felaktigt Norberg skulle bli först i norra länsdelen med en offentlig snabbladdningsstation. Fagersta hann som synes före.

Hur långt går det att åka?

I februari fanns det 16 286 laddbara bilar i Sverige.

Enligt Vattenfall så kan en elbil köras 12 mil på en laddning.

Vid snabbladdningsstationen i Västanfors tar det cirka 30 minuter att ladda ett batteri från 0 till 80 procent. De flesta elbilsägare laddar dock sina elbilar över natten hemma då ett vanligt uttag funkar också.

Annons