Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har vi haft vår vargperiod

Genom media har nyligen miljöministern glädjande orienterat om att regeringen äntligen börjat komma till sans när det gäller vargförvaltning i vårt land och detta trots natur-vårdsförenings och rovdjursförenings tydliga frustration. Vargpopulationen skall halveras och kommande vargar avlas med lägre inavel. Inplantering av friska vargvalpar skall ske. Bra.

Fördelas sedan kvarvarande vargrevir över hela långa Sverige blir det ännu bättre.

Nu, bästa kommunpolitiker har ni chansen låta er överraskas. Ni har chansen att inte längre le åt Ola Jonssons förslag om en kommunal vargpolicy utan istället skapa en sådan värd namnet. Under de sista 14 dagarna har er önskan om fler individer i Norberg uppfyllts. Men inte riktigt på rätt sätt. Antalet människor minskar medan individer vargar ökar starkt oroväckande. Det var väl inte meningen?

Jag kan berätta om följande vargbesök inom bostadsområden i kommunen under nyss nämnd tid. Vid infarten till Fragg från Gäsjö mötte jag klockan 10.30 en förmiddag en stor varg som lämnade bergsmansbyn och sprang upp i Fraggberget. I Fragg 2 får/lamm dödade, i grannbyn Resmora 2 får dödade. I Nordansjö trivs tre vargar. De gillar Rylings ägor. Mellan Norbergs camping och gamla vattenverket stryker en varg. Törstig? Ja, kanske blodtörstig. I Kolningberg/Klackberg angrips hund och hundförare. På skolgatan mellan Centralskolans trä-slöjd och förskolan Källgården, där små barn lämnas av jäktande föräldrar, befinner sig en varg en morgon före 06.00 och överraskar en kvinna som är ute och morgonrastar sin hund. Undertecknad som har dotter och barnbarn boende i villa 50 meter därifrån kan berätta hur familjens båda hundar reagerade! Vargen fortsatte sin väg mot gymnastikhall och prostgård.

Ni politiker har ansvar för förskolebarns och grundskolebarns säkerhet. Inte bara vid skolbyggnader, utan även vid skolbilshållplatser. Skolmyndighet och polis har tidigare tillsett att hållplatserna skall vara trafiksäkra. Nu är dessa hållplatser ej vargsäkra.

Jag hade personligen tillfälle att en morgon för cirka ett år sedan granska nästan varm vargavföring vid Halvarsbennings skolskjutshållplats. Då jag anmälde riskförhållandet till länsstyrelsens vargexpert fick jag upplysningen, att varg är ofarlig och att vederbörande skulle tordas ha en barnvagn stående i skog med varg. Det skulle även jag om vagnen var tom!

Anta nu en vargpolicy. Före utplantering av vargvalpar, verka för att ingen utplantering sker i Norberg. Kontakta Bergvik/Stora Enso, Sveaskog och AB K. Hedin och be om anstånd.

Med vargar rättvist fördelade över hela landet blir det Norbergs tur först om många år. Nu har vi haft vår vargperiod. Inpränta detta hos länsstyrelsen. Och vid sidan av en bra policyhandling följd av åtgärder bör ni också ha i medvetande, att era åtrådda mandat i fullmäktige, landsting och riksdag säkerligen är beroende av valmanskårens uppfattning om hur ni hanterar vargfrågan. Låt er överraskas!

Sten Bergh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel