Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu renoveras Semlapiren

Den över 200 år gamla stenpiren i Semla ska restaureras för 1,7 miljoner kronor. Snart drar arbetet i gång med att berga stenar och bygga upp piren på nytt.

Annons
En provisorisk träbro har byggts vid sidan av piren för att göra det möjligt att restaurera.

Tidigare i år skrev Fagersta-Posten om stenpiren i Semla som ska restaureras och därför har tilldelats 1,7 miljoner kronor från Riksantikvarieämbetet.

Läs mer:  Miljonbelopp för att restaurera Semlapiren

Länsstyrelsen i Västmanland har hand om utdelningen av pengarna som gått till Strömsholms Kanal AB för att ta hand om projektet, som startar under vecka 33.

– Vi har förberett mycket innan, det har varit mycket ansökningar och liknande. Vi måste vänta till säsongen för kanalen är färdig, sen drar vi i gång med full fart med restaureringen, säger Carina Bergqvist Janzon, VD för bolaget.

Stenpiren är nästan 100 meter lång och sjösattes med hjälp av träkistor runt år 1780. Med tiden har träkistorna ruttnat vilket satt stenarna i rörelse. Man tror också att isen på vintrarna kan ha gjort att pirens stenar flyttat på sig.

– Förra året så frigjorde vi själva byggnadsminnet med en provisorisk bro ut till de sjöbodar som ligger där ute, berättar Carina.

På så vis behöver ingen människa gå på piren innan den är stadig och säker igen, något som man velat undvika efter att stenarna börjat falla ner i vattnet.

Piren syfte är att dela av kanalen från vattenkraftverket så att inte båtarna dras iväg med strömmen.

Annons