Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ser vi fördelarna med EU

Annons
Konvojen med polska brandbilar passerar Rättvik på väg norrut.  Människor jublar och applåderar utefter vägen.

Vilken skillnad på bemötande i olika delar av Sverige. När den polska brandbilskonvojen tog sig upp genom Sverige möttes den av hyllningar likt en kunglig Eriksgata och när man nådde sina bestämmelseorter möttes man av kaffe och dopp. De kände verkligen att de var välkommen till oss.

Det är en väldig skillnad på hur blåljusen blir bemötta i de så kallade utsatta områdena i våra storstäder. Där kastas det gatstenar på ambulanser och brandbilar under utryckning. Hur kan förståndsgåvorna ha utvecklats så olika? Är det urbaniseringens totalhaveri eller finns det andra skäl?

På landsbygden ser vi blåljusen som en verklig räddare i en nöd- eller katastrofsituation.

Som situationen ser ut nu i Sverige räcker våra resurser inom landet inte till så vi ska vara väldigt glada över att EU skickar hit förstärkningar från hela Europa.

Det finns ju ett par politiska partier som så snabbt som möjligt vill ta Sverige ut ur EU. Ställ er nu frågan så här: Hur många polska, tyska, franska och danska brandmän hade kommit hit om vi lämnat EU?

Hur många vattenbombare hade kommit upp hit? Hur många helikoptrar hade vi fått hit från många EU-länder?

Troligen mycket färre eller inte alls och absolut inte så enkelt. Det här är EU:s största hjälpinsats i dess historia så nu ser vi fördelarna med EU och inta bara den tokiga diskussionen om gurkornas böjning. Nu är EU bra att ha bakom sig.

Till er som nu säger att bara vi slapp betala avgifterna till EU så hade vi råd med egna resurser. Hur mycket pengar som än finns så ska det till folk bakom slangarna och det har vi inte idag och inte i morgon heller.

Ni som funderar på att rösta på de partier som vill ta oss ur EU borde nog tänka en gång till nu när vi ser hur mycket nytta EU kan göra och gör.

Hela Sverige lider i dag brist på yrkesutbildat folk. Vårdpersonal, bilmekaniker, svetsare, hantverkare och poliser är idag en skriande bristvara.

Vi har idag många obesatta platser bland deltidsbrandmännen. Till stor del beror ju detta på landsbygdens och småorternas omvandling. Ta bara Ransta som ett exempel. När brandlarmet ljöd drog de anställda på Wibergs springande 100 meter ner till brandstationen, sen drog de iväg. I dag jobbar Ranstaborna i Sala eller Västerås och kommer inte loss.

Staten och kommunerna måste komma på en ny anställningsform för brandmän på landet så att man både kan och har råd att vara deltidare

Eric Thorsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons