Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu shoppar vi höstresan

Svenskarna drömmer redan om att fly vardagen. Försäljningen av
höst- och vinterresor är i full gång. Och kanarieöarna är det
största resmålet.

Hösten har knappt gjort sitt inträde men charterbolagen har redan dragit igång sina resekampanjer. Många drömmer sig bort från vardagen genom att boka en resa. Och det syns på försäljningen av höst- och vinterresor.

-Det är ett mönster som funnits i många år, vi ser tydliga peakar i januari och september, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på resebyrån Resia.

Företaget märkte av en nedgång i bokningen av resor under augusti, till skillnad från förra året då rekordmånga ville fly den regniga sommaren. Likadant ser det ut för resebyrån Ticket, men de rapporterar att försäljningsläget inför hösten till och med är bättre än förra året, trots att många fått sin soldos.

-Vi hade ett bra tryck då också men vi ligger ändå 12 procent bättre till i år, säger Martin Durnik, kommunikationschef på Ticket.

Kanarieöarna populärast

Mest efterfrågat är Turkiet, Mallorca, Cypern och till viss del Grekland. Långresorna senare i vinter går till Thailand, Mexiko och framförallt - Kanarieöarna.

-I och med att Egypten inte är med i år är det Kanarieöarna som främst tar över den trafiken, säger Ingela Schönning.

När det kommer till storstadsresor är det London som är i topp, följt av New York, Paris och Barcelona.

-London har ökat hela 43 procent mot förra året. Och vi ser samma tendens för Paris, säger Martin Durnik.

Enligt Ingela Schönning kan trycket i september och januari vara en kvarleva från när man bara presenterade årets sommar- och vinterresor en gång per år. Numera kommunicerar resebolagen nyheter under hela året.

Fakta/Höstresor

+Kanarieöarna är det långväga resmål som säljer bäst införvintern, enligt resebyråjättarna Ticket och Resia.

+Charterbolagen ställde tidigare i år in resorna till Egypten framtill januari 2014, i samband med att UD avrådde från resor dit.Apollo, Ving och Fritidsresor satsar framför allt på Kanarieöarnasom alternativt resmål.

+Drygt 80 procent säger att de redan nu planerar en resa utomlandsi höst eller vinter, i en undersökning av Resia. Sammanlagtmedverkade 1 135 personer. (TT)