Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Hansdotter ta revansch

På fem försök har hon åkt ur tre gånger i vinter. Ändå är Frida Hansdotter uttagen att köra storslalomen i OS under tisdagen. Och revanschlustan är enorm.
– Jag vet att jag har åkt skitbra, säger Hansdotter.

För ganska exakt ett år sedan överraskade Frida Hansdotter många – men inte sig själv – när hon kom femma i storslalom på VM i Schladming. Plötsligt var hon inte bara framgångsrik i slalom, hon visade också att hon kunde prestera i storslalom. Därför är hennes resultat i år värda att grubbla över.

Hon inledde med en 24:e plats i Sölden. Fortsatte med en 24:e plats i Beaver Creek. Och följde upp det med att åka ur i St. Moritz, Val d´Isere och Lienz.

– Det är tråkigt. Jag vet att jag har åkt skitbra. Jag kan åka riktigt bra på träning. Sedan kommer man på tävling och lägger sig på en innerskida eller fastnar i en käpp. Det är ju det som är tjusningen med sporten, men samtidigt är det väldigt tråkigt att få tre tävlingar i rad när det händer något som egentligen är lite stolpe ut när det hade kunnat vara stolpe in, säger Hansdotter.

Men trots hennes undermåliga prestationer i storslalomen i vinter blev hon alltså i alla fall uttagen som en av fyra svenska åkare till morgondagens tävling i Sotji.

Har det handlat om prestationsångest att du inte har lyckats med storslalomen i år?– Nej, det tror jag inte. Har man prestationsångest ramlar man inte på en innerskida. Då står man i stället på start och tänker ”hur ska det här gå”. Det gör jag inte. Jag vet att jag åker bra. Sedan är det så att slalom är det viktigaste för mig. Men efter förra säsongen vet jag att jag kan åka storslalom också. Jag har bevisat det, då är det tråkigt att inte få visa det. Men det är inte slut än.

Hansdotter är alltså en av fyra svenska åkare i Rosa Kyutor Alpine Center. Bredvid sig har hon medaljhoppen Jessica Lindell-Vikarby och Maria Pietilä-Holmner. Även uppstickaren Kajsa Kling finns med. Hansdotter går ut utan press på sig. Hon vet att det inte är här hon ska vara som bäst. Det är i stället på fredag i slalomen. Men trots det värdesätter hon storslalomen högt också. På träning kör hon nästan alltid hälften slalom och hälften storslalom.

Du vill inte maximera slalomträningen för att bli så bra som möjligt där?– Jo, det är klart att jag försöker. Men jag känner att det är viktigt att åka storslalom för slalomen, för att få mer fart. Så man inte kommer till slalomen och tänker ”det här gick ju inte så fort”, för att man inte kör storslalom. Jag vill få lite avbryt och känna suget att komma tillbaka och åka snabbt.

Klockan halv sju på tisdagsmorgonen körs det första åket i storslalomen. Frida Hansdotter kommer att vara vindsnabb. Och samtidigt stannar hela Norberg upp.