Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar långfärdsåkarna chansen

”Det är en skön fartkänsla”.

Annons
Inte spegelblankt, men under det tunna snölagret är isen perfekt.

Kylan slog till lagom till årsskiftet. Till glädje för många. Inte minst då motionärer som nu hoppas på snö för skidåkning, eller sköna turer på långfärdsskridskor innan snön lägger sig på isarna.

En som redan hittat ut på isarna är Fagerstabon, och motionären, Bosse Axelsson som FP-sporten kommer att följa under året.

– Att åka långfärdsskridskor är kul omväxling mot löpning. Jag testade första gången för fem, sex år sedan, säger Bosse Axelsson.

– Det såg roligt ut, och det är roligt. Det är en bra form av motion. Och det ger en skön fartkänsla.

Till en början använde han vanliga skridskor. Men nu är det specialskridskor med lång skena som gäller.

– Tekniken är lite annorlunda när du åker med långfärdsskridskor. Som att åka skejt med skidor ungefär, säger Axelsson.

– Mitt råd till den som vill testa att åka långfärdsskridskor är att låna utrustning först. Håller intresset i sig kan man köpa. Jag har valt skridskor där jag kan använda samma pjäxa som till skidorna.

Säkerheten är förstås viktig för den som ska ge sig ut på isen. Och det finns en hel del att tänka på.

– Jag åker för det mesta där jag känner till isen. Då kan jag åka ensam. Annars bör man vara minst två. Isdubbar har jag förstås med mig. Och en ryggsäck med ombyte kan vara bra. Packar du kläderna i plastpåsar fungerar ryggsäcken som flytväst, säger Axelsson.

– Sedan är inte jag någon som ger mig ut på den första isen. Men nu är det ingen fara för att isen inte ska hålla. Då kan det i stället vara en fara i de köldsprickor som uppstår. Särskilt nu när det ligger lite tunn snö på isen och det kan vara svårt att se sprickorna. Så det gäller att vara uppmärksam.

Snön kan ställa det på andra sätt också för långfärdsåkarna. För mycket snö på isen gör det förstås omöjligt att åka. Så säsongen kan i värsta fall bli väldigt kort.

– Så är det. I sämsta fall kanske bara någon vecka, säger Axelsson.

Isdubbar är ett måste.
Annons