Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ägare till hemlighetsfullt företag

Produkterna används på 3 000 meters havsdjup. Resten är företagshemligheter. Fagerstabaserade Sandberg och söner tillhör världens främsta i sin nisch.

Djupt ned på havsbotten utanför Norges, Brasiliens och Afrikas kuster arbetar komponenter byggda på Sandberg och söner i Fagersta.

– Våra produkter är i världsklass. Vi tillför något som inte alla kan, säger Johan Svarts. 

Han är nybliven ägare till Sandberg och söner. Detta efter att han sedan 2008 varit med i styrelsen, bland annat som ordförande.

Företaget gör komponenter som används till olje- och gasutvinning, i stålindustrin och i anläggningsmaskiner.

I den här branschen är hemlighetsmakeriet stort. Ingen vill ge något annat företag information om tillverkningsprocessen.

Sandberg och söner byggde vid ett tillfälle en maskin till Sandviks forskningsavdelning.

– Vi fick inte ens ta en bild för vår egen räkning, säger vd:n Jerry Johansson och fortsätter:

– Vi är också försiktiga med vad vi avslöjar. ”Know-how” kan man inte ta patent på. Det är som ett eget recept på soppa.

För Sandberg och söner började allt i ett garage. Ragnar Sandberg köpte 1957 en svarv och började bearbeta material på kvällarna. Företaget kom att accelerera snabbt.

– Ragnar tog ett beslut, att vi inte skulle vara ett dussinföretag som tillverkar 40 000 detaljer utan snarare ett företag som hittar sin nisch, säger Jerry Johansson.

Den riktningen kommer Sandberg och söner även att hålla stenhårt på med nye ägaren Johan Svarts. Han ska vara på plats i Fagersta två-tre gånger i veckan och tänker hjälpa till med försäljningen.

– Jag tror att vi har stora möjligheter att ta oss an nya kunder. Det ska vi jobba med, kanske en ny kund varje år, säger Svarts.

Det finns naturligtvis också utmaningar att bita tag i för den nya ägaren.

– Marknaden är dynamisk. Vissa områden kontraherar, då måste vi fylla på med något som expanderar. Vi måste fortsätta växa och samtidigt ta hand om de befintliga kunderna, säger Svarts.

2014 var ett mediokert år för Sandberg och söner, med en omsättning på 34 miljoner kronor.

– Det är lite svajigt fortfarande, säger Jerry Johansson om branschen.

– Det är inte högfart i alla kundsegment samtidigt, men jag tycker mig se ljuspunkter. Det är på väg uppåt, säger Johan Svarts.

Han syftar bland annat på stora industriföretag som har försäljning i dollar.

Företaget har tagit ett rejält kliv från garaget där allt startade. Och med Johan Svarts i spetsen kommer företaget på Fårbo industriområde i Fagersta att fortsätta leverera stålprodukter som bara ett fåtal personer vet hemligheten bakom.

Nästan alla anställda är män

Sandberg och söner har 32 anställda.

31 av dem är män.

De anställda är i åldern 29–62 år.

Fem av de anställda är renodlade tjänstemän.

Förra året hade företaget en omsättning på 37 miljoner kronor. ”Det var ett mediokert år”, säger Johan Svarts.