Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny borrkrona ska lyfta Secoroc

Satsningen på nya borrkronan möjliggör också investeringar i en uppgraderad maskinpark. Detta väntas ge en stor produktionsökning för Atlas Copco Secoroc.

Annons
”Powerbit ger en grund för framtida volymökningar och har gett möjlighet till nya maskininvesteringar”, säger Carl-Magnus Sundberg (till höger), platschef på Atlas Copco Secoroc. Vid maskinen syns även Katarina Wedin, produktionstekniker, Peter Dahlberg, fabrikschef och Elvis Jakupovic, produktionsledare. Borrkronorna används i borriggsmaskiner och Secoroc tillverkar borrkronor för både ovanjords- och underjordsborrning.

Atlas Copco Secoroc lanserade i torsdags sin senaste borrkrona, Powerbit T45. Den är anpassad för ovanjordsborrning i alla typer av bergsformationer, exempelvis i stenbrott och inom anläggningsindustrin.

Produkten är en del i en större, övergripande satsning där även maskinparken förnyas:

Secoroc har investerat i tre nya svarvar för 32 miljoner kronor. Dessa ersätter sex svarvar som kört i omkring 15 år. En fördel är att produktionen av Powerbit kräver färre omställningar av maskinerna.

– Vi kommer få ut mer av de tre nya svarvarna och kommer kunna producera fler borrkronor, säger Carl-Magnus Sundberg, platschef på Secoroc.

– Det här är en jättestor investering som vi tror kommer ge en rejäl produktionsökning, säger Peter Dahlberg, fabrikschef på Secoroc.

– Eventuellt kan vi även i kommande projekt tillämpa Powerbit-konceptet även på underjordsborrning. Det här är den nya generationens borrkronor, säger han.

Releasen har föregåtts av några års utvecklingsarbete, och som ett sista steg har borrkronan testats på den svenska, norska, turkiska och amerikanska marknaden.

Powerbit har med sina tåligare hårdmetallstift en längre livslängd än sina föregångare och en förbättrad värmebehandling har stärkt stålet i kronknopparna, där stiften sitter. Stiften behöver dessutom inte slipas om lika ofta, vilket är en stor skillnad gentemot Secorocs andra borrkronor.

– Prestandamässigt har vi sprungit om våra konkurrenter när det gäller ovanjordsborrning. Med Powerbit hoppas vi kunna ta fler marknadsandelar. Vi har till exempel redan märkt via vårt norska säljbolag att flera företag varit intresserade, säger Peter Dahlberg.

Trots Atlas Copco Secorocs starka ställning på marknaderna för borrkronor, borrstänger och infästning i borrmaskiner måste företaget ständigt utveckla sina produkter för att kunna erbjuda bättre kvalitet. Detta på grund av den ökande konkurrensen som globaliseringen medför.

– När andra gör liknande produkter men bra mycket billigare får vi tänka på vad vi här i Fagersta kan göra för att kunna producera till samma eller lägre pris. Vi måste luta oss mot automation och effektivisera arbetet, säger Elvis Jakupovic, produktionsledare på Secoroc.

Satsningen på Powerbit stärker inte bara sortimentet utan är även en satsning på verksamheten lokalt.

– I stället för att göra som många andra och flytta produktionen till lågkostnadsländer vill vi utveckla produktionen här i Fagersta, säger Elvis Jakupovic.

Powerbit ersätter flera tidigare modeller och bantar Secorocs sortiment av borrkronor med 30 procent.
Sex av Secorocs gamla maskiner kommer bytas ut mot tre nya, som möjliggör en högre produktionstakt.
Katarina Wedin, produktionstekniker på Secoroc, vid en av maskinerna där borrkronorna görs.
Annons