Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chans att besöka vulkanen

Nu finns fler chanser att se insidan av en vulkan. Isländska
Thrihnukagigur öppnar återigen för besök i sommar.

Det är inte många människor som sett insidan på en vulkan. Men när allmänheten för första gången kunde besöka Thrihnukagigur förra sommaren var efterfrågan så stor att extrabiljetter sattes in. Och nu öppnar man vulkanen ännu en sommar.

Det var 1970 som man först begav sig ned i vulkanen. I dag är det naturligtvis mycket bekvämare, man hissas inte ned med rep utan med en särskild hiss.

Thrihnukagigur ligger 20 kilometer utanför huvudstaden Reykjavik. Den är för tillfället världens enda vulkan där magmakammaren är möjlig att utforska.

Öppet längre

Förra året kom de allra flesta besökarna från USA, England, Kanada och Tyskland. I år hoppas man på att locka fler, genom att förlänga säsongen. Besökarna åker ned cirka 100 meter i kratern, efter en tre kilometer lång vandring över ett lavafält.

Vulkanen används också för miljö- och geologiforskning.

Thrihnukagigur kommer att vara öppen från 15 maj till 10 september. Man väntas kunna boka biljetter från mitten av januari.

Läs mer på www.insidethevolcano.com

Fakta/Islands vulkaner

+Island har så många som 200-300 vulkaner och av dem är etttrettiotal aktiva. Att ön har en sådan vulkanisk karaktär beror påatt den är en del av Atlantiska centralryggen.

+Stora områden av Island täcks av lava och är helt utan vegetation.Så småningom börjar det dock växa också på lavan, först kommerlavar och raggmossor. Sedan ris, buskar och glasbjörk.

+Förutom vulkanerna är Island också känt för sina många olika varmakällor. Från några av dem slungas det också ut vatten regelbundet,och kallas då gejsrar. Spa-kulturen är utbredd på Island. Missainte ett bad i någon av källorna.

Läs mer om Island

http://www.visiticeland.com