Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag sätter stopp för lönedumpning

Annons

Facket ska åter kunna ta till stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal av arbetsgivare, enligt regeringens lagförslag. Bilden: Protest utanför ett skolbygge i Vaxholm där det lettiska företaget Laval ville bygga.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att lex Laval ska rivas upp så att svenska fackförbund alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal. Beskedet är välkommet för alla som värnar om den svenska modellen.

I Sverige är det arbetsmarknadens parter som har huvudansvaret för att övervaka arbets- och anställningsvillkor för både svenska och utländska arbetstagare. Utan ett svenskt kollektivavtal är man inte garanterad någon minimilön i Sverige eller någon lön alls och facket har endast begränsade möjligheter att kontrollera arbetsvillkoren i övrigt. Vi välkomnar att arbetstagare kommer till Sverige från andra EU-länder för att jobba här. Men den fria rörligheten betyder inte att det är fritt fram att utnyttja människor. Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kompetens, inte sänkta löner eller usla arbetsförhållanden.

Att det finns ett svenskt kollektivavtal är avgörande för att den svenska arbetsmarknadsmodellen ska fungera. I Sverige finns därför också en långtgående rättighet att vidta stridsåtgärder för att förmå arbetsgivare att teckna kollektivavtal. Men den förra borgerliga regeringen begränsade strejkrätten i förhållande till arbetsgivare i andra EU-länder genom lex Laval.

Sedan dessa regler infördes har facket inte genomfört några stridsåtgärder alls mot arbetsgivare från andra EU-länder och deras arbetstagare har därför inte kunnat garanteras ens minimilön när de jobbat tillfälligt i Sverige. Den svenska modellen fungerar helt enkelt inte när det gäller utstationerade arbetstagare. Därför behöver den nuvarande lagen rivas upp och ersättas med ett nytt system.

De föreslagna lagändringarna innebär att facket alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal, ytterst med stöd av stridsåtgärder. Regeringens förslag innehåller också bestämmelser om ökad förutsebarhet vid utstationering som ska förbättra möjligheterna för utländska arbetsgivare att i förväg ta reda på vilka villkor som gäller på svensk arbetsmarknad.

Lagförslaget utvecklar den svenska modellen så att den ska fungera vid utstationering och lagändringarna är ett viktigt steg mot mer ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister

Anna Wallén (S), riksdagsledamot från Västmanland

Tony Bölja (S), facklig ledare för Socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons