Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny storsatsning ska stärka länets industri

Ett nytt forskningsprojekt tar avstamp på Mälardalens högskola, MDH. Inom projektet planeras dessutom en ny forskarutbildning.

Annons
Syftet med forskningsprojektet på MDH är att stärka tillverkningsindustrin  i såväl regionen som i Sverige.

Industrin i Västmanland tar tillsammans med MDH nu krafttag för att stärka konkurrenskraften på tillverkningssidan. För det satsas 88 miljoner kronor till ett nytt forskningsprojekt, DPAC, på högskolan, som kommer att pågå i åtta år.

– Det kan bli riktigt stort, för det ger möjlighet att tänkastörre och längre och vi hoppas att bli nationellt ledande och internationellt erkänt, säger Kristina Lundqvist, professor i tillförlitlig programvaruteknik och projektledare för DPAC.

Tanken är att en långsiktig forskningsprofil ska etableras inom området högpresterande säkerhetskritiska elektroniksystem för autonoma farkoster, robotik och kontrollsystem. Exempelvis ska en demo till en hjullastare utvecklas.

– Vi ska applicera på det industrin har.

Inom ramen för projektet ska även en ny plattformsteknik tas fram. Det för att förstå hela systemet, och på så vis förenkla användningen av olika typer av inbyggda system. Säkerheten ökar, liksom effektiviteten i regionens tillverkningsindustri.

– Plattformstekniken förenklar arbetet för utvecklaren och gör så att fler klarar av jobbet. När vi automatiserar vissa moment ökar vi säkerheten för personalen. Det kan handla om att de inte behöver gå i närheten av farliga maskiner.

Projektet stärker den redan i dag framstående forskningen inom området inbyggda system, och det ligger i linje med det nya ingenjörsprogrammet.

– Vi är naturligtvis väldigt glada och stolta. Forskningen passar väl in i den verksamhet som vi bedriver i dag. Bland annat ligger den väldigt nära det nya civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem. Det är viktigt för oss att det finns en koppling mellan forskning och grundutbildning, säger Damir Isovic, chef vid akademin för innovation, design och teknik på MDH.

Kristina Lundqvist ser fram emot projektet, som drar i gång i september.

– Vi har i dag ett dussin forskare, även doktorander, inom områdena. Men vi hoppas växa till att bli 25, både med doktorander och seniorforskare, förklarar hon.

Om två år räknar man med att starta en ny forskarutbildning inom projektet.

– Det gör att vi kan ta in fler doktorander och erbjuda projekt- och exjobbtillfällen för våra studenter.

Om ni inte beviljades de 88 miljoner kronorna?– Då hade vi inte kunnat ta oss an ett så stort problem som vi står inför. Nu kan vi göra det tillsammans och jag tror att det kan leda till ett bra resultat.

Annons