Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bud: Tågtrafiken påverkas till fredag

Ett tåg spårade ur mellan Fagersta C och Fagersta Norra på onsdagskvällen. Det dröjer åtminstone till fredag innan trafiken går som vanligt igen.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Händelsen inträffade vid 21-tiden på onsdagskvällen. Ett tåg utan passagerare spårade ur med två hjul och måste bärgas. Prognosen för när trafiken kan fortgå som vanligt igen har förskjutits flera gånger under torsdagen. Det senaste budet är att trafiken återupptas först klockan 6 på fredagsmorgonen den 27 juli, men det kan dröja ännu längre.

– Just när det gäller bärgningar är det väldigt komplicerat arbete, det är därför det kan dröja. Det behövs ofta en lyftkran som behöver riggas eftersom den är så tung. Tågen är också både tunga och skrymmande att lyfta. När man väl fått bort tåget från rälsen måste man undersöka själva rälsen för att se om den är skadad. Så det är flera steg och vi är väldigt noga med att undersöka omfattningen av skadorna. Utan att veta exakt hur det ser ut på platsen så kan jag säga att det är så processen troligen ser ut, säger Yohanna Ljunggren vid Trafikverkets presstjänst.

Ännu har Trafikverket ingen information om vad urspårningen beror på – det är något som kommer att utredas.

SJ:s trafikinformation visade först att vissa avgångar från Fagersta C blivit inställda, bland annat till Västerås och Ludvika. Senare kom informationen att bussar ersätter. I Fagersta Norra fortsätter resan med tåg.

– Vi har ställt in ett tjugotal tåg under dagen till följd av olyckan. I samtliga fall har vi ersatt med buss på den drabbade delsträckan, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör vid SJ.

Artikeln uppdaterades senast torsdag klockan 17.

Annons