Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Lapphyttan får nytt vattenhjul

Elias Berg har som sitt examensarbete byggt ett nytt vattenhjul åt Nya Lapphyttan i Norberg.

Efter att ha arbetat som snickare i fyra år bestämde sig Elias Berg från Norrtälje för att det var dags att prova på något nytt.

Han sökte och kom in på utbildningen byggnadshantverk med träinriktning vid institutionen för kulturmiljövård i Mariestad som är en filial till Göteborgs universitet.

När föreningen Järnet på Lapphyttan undrade om det fanns någon som ville bygga ett nytt vattenhjul för att ersätta det gamla – som var lappat och lagat under en längre tid – nappade Elias direkt.

– Det här är bland det roligaste jag har gjort, säger Elias Berg.

I utbildningens lokaler i Mariestad har han byggt vattenhjulet som mäter lite över tre meter i diameter. Det har körts upp och så har han med hjälp av en kamrat monterat hjulet på plats.

– Jag har ju också skrivit en uppsats om det här. Det finns väldigt mycket att skriva om vattenhjul, även om man inte kan tro det. Jag har valt att skriva om infästningsmetoden.

– Jag använder trä i stället för spik. Det gör att materialet jobbar på samma sätt och är mer dynamiskt. En järnspik sliter ut träet runt omkring. Träet expanderar och krymper tillsammans i stället.

Vattenhjulet invigs 2 juli av landshövdingen Minoo Akhtarzand.

Läs också: Järnugn tillbaka i hetluften

Se också: Hjulstock för järnmakeri tar form