Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lokaler för skolan på gång

Norbergs kommun undersöker nu möjligheterna att sätta upp moduler vid Centralskolan. Vid Källskolan tänker kommunen gå ifrån sin princip om att inte hyra externa lokaler.

Annons

Behoven av lokaler är stora för grundskolan i Norberg. För tillfället behövs lokaler för förberedelseklass F-3 vid Källskolan. I dagsläget väntar cirka 20 nyanlända barn på att få börja i förberedelseklassen.

Norbergs kommun har sedan tidigare haft som princip att inte köpa eller hyra externa lokaler vid skolorna för att alla barnen ska få gå på samma ställe och inte delas upp.

Barn- och utbildningsutskottet vill att kommunstyrelsen beslutar om att de ska få göra undantag.

– Vi har inga egna lokaler att tillgå. Det är därför vi vill frångå den här principen för att kunna hyra externa lokaler, säger Ingrid Nord, barn- och utbildningschef.

Vad gör barnen nu när de väntar?

– Tyvärr får de vara hemma. Men vi är hoppfulla om att kunna lösa lokalfrågan så de får börja, säger Ingrid Nord.

Det är tänkt som en tillfällig lösning och enligt Ingrid Nord vill förvaltningen ha det klart innan jul.

På måndag är det kommunfullmäktigemöte och det har lagts till ett ärende om att besluta att hyra modulklassrum vid Centralskolan. Norra Västmanlands kommunalteknikförbund har gjort en kostnadsberäkning på hur mycket det kommer att kosta. Målet är att modulerna ska vara på plats efter jul.

– Det är leverans på sex till åtta veckor. Vi är inte den enda kommunen som behöver moduler just nu. Vi är en av alla som försöker, säger Kent Christensen (S), Barn- och utbildningsutskottets ordförande.

I högstadiets förberedelseklass går nu flera elever som väntar på att få börja i sjuan. Problemet är att klasserna i sjuan är fulla och får inte överstiga 30 elever och det går inte heller att dela på klasserna då det inte finns lokaler. Därför är förslaget till fullmäktige att placera och hyra moduler med två klassrum och två grupprum i två år. Priset blir nästan 1,9 miljoner enligt kostnadsberäkningen.

Sedan sommaren har antalet flyktingar som kommer till Sverige växt väldigt snabbt.

Fanns det någon beredskap för det här?

– Nej det kom ju ganska överraskande. Man kan säga att det gäller inte bara Norberg utan hela Sverige. Regeringen har inte heller haft beredskap på att det skulle komma så mycket, säger Kent Christensen.

Har ni diskuterat något i stil med att ”ifall det här händer hur ska vi göra då”?

– Nej.

Tycker du det hade behövts?

– Mycket i livet går ut på att lära sig av sina fel. Det hade behövts, ja. Men det är något vi kommer ta med oss framöver.

Annons