Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rekord för Monet och Matisse

Annons

Konst (TT-AFP)

Århundradets konstförsäljning i New York gör ingen besviken. Efter den första auktionsdagen har verk av Monet, Matisse och Picasso sålts för miljardbelopp.

Den har kallats "århundradets konstförsäljning" och väntades på förhand slå rekord. Nu har mycket riktigt två verk av Claude Monet och Henri Matisse sprängt rekordgränsen under utförsäljningen av det amerikanska miljardärsparet David och Peggy Rockefellers dödsbo på auktionsverket Christies i New York.

Henri Matisses

Matisses "Odalisque couchée aux magnolias" från 1923 gick under klubban för 706 miljoner kronor, vilket är omkring 300 miljoner kronor mer än det tidigare rekordet för ett Matisse-verk.

Claude Monets

Matisses franske landsman Claude Monets "Nympheas en fleur", en av hans berömda näckrosmålningar, såldes för 741 miljoner kronor vilket också är rekord.

Allra dyrast på tisdagens auktion blev dock Pablo Picassos "Flicka med blomsterkorg" från 1905 med en prislapp på strax över en miljard kronor. Där är det däremot inte tal om rekord, eftersom en annan Picasso-målning tidigare har sålts för 1,5 miljarder.

Pablo Picassos

Tredagarsauktionen arrangeras av David Rockefeller Jr _ son till filantropen och mångmiljardären David Rockefeller som dog förra året vid 101 års ålder, och dennes fru Peggy Rockefeller som dog mer än två decennier tidigare, 1996.

De sammanlagt 1|600 föremålen, många av dem mästerverk, väntas tillsammans dra in över fem miljarder kronor.

Fakta: Rockefellerauktionen

(TT)

De 1|600 objekten ingår i en rekordstor privat konstsamling som har tillhört miljardären David Rockefeller och hans fru Peggy.

Auktionen väntas bli den mest inkomstbringande genom tiderna _ baserad på föremål från endast en ägare. Pengarna som tavlorna inbringar ska gå till välgörenhet.

Annons