Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända ungdomar i Västmanland ska ge svar – vad är viktigt för integration

Går det lika bra för ungdomar som bor på HVB-hem som i familj? Ett fyraårigt forskningsprojekt startar på Mälardalens högskola.

Annons

Forskare vid Mälardalens högskola, MDH, ska följa ett fyrtiotal nyanlända pojkar och flickor mellan 15 och 18 år under fyra år.

Ungdomarna är bosatta i Sörmland och i Västmanland.

Forskarna ska fokusera på integration och jämnställdhet.

– Vi vill få kunskap om både framgångsfaktorer och hinder för integration inom områdena hälsa, skolutveckling, etablering på arbetsmarknaden, bostadsförhållanden och jämställdhetsutveckling, säger Mehrdad Darvishpour som är projektledare och universitetslektor i socialt arbete vid MDH.

Forskarna kommer bland annat att undersöka om det finns några skillnader beroende på ungdomarnas boendesituation. De kommer att undersöka om det finns någon skillnad mellan hur nyanlända barn som lever tillsammans med sin familj integreras i samhället, jämfört med hur ensamkommande barn som bor i hem för vård eller boende (HVB), i svenska familjehem eller hos familjer med utländsk bakgrund.

Forskarna hoppas att resultaten visar på vad som kan göras för att underlätta ungdomarnas integration och bidra till ökad inkludering i samhället.

Annons