Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt system spårar ditt bagage

Långa köer och försvunnet bagage är två riktiga störningsmoment på resan. Men ett nytt märkningssystem kan lösa problemen.

Långsamt ringlande köer på flygplatsen är ett stressmoment som de flesta resenärer gärna skulle slippa. För att inte tala om att stå och vänta vid rullbandet - bara för att inse att väskan är borta. I framtiden finns det en chans att de här problemen blir mer ovanliga. Nu testar Air France och KLM nämligen ett nytt märkningssystem. Om det fungerar kan man lyckas slå två flugor i en smäll. Företagen har tagit fram elektroniska bagagelappar, där resenärerna skriver in informationen om väskan på nätet. Väl på flygplatsen ska det räcka att lämna bagaget i en snabbkassa - utan att behöva köa.

Märkningen sitter inuti väskan och svarar på signaler som sänds ut från antingen passagerarens eller flygbolagets dator.

Spårar bagaget

E-märkningen kan uppdateras via en telefon, och batterierna ska hålla cirka tio flygningar. Än så länge vet man inte vad den kommer att kosta. Men tanken är att man ska kunna använda märkningen när man flyger med flera olika flygbolag.

För att komma tillrätta med bagage som försvinner har man tagit fram en särskild gps som kallas e-track. Den tillåter resenärerna att spåra väskan, via den elektroniska märkningen.

Det nya systemet ska testas av vipresenärer i slutet av året, skriver The Telegraph.

Om bagaget kommer bort

+Anmäl det direkt på flygplatsen. Fråga efter en PIR; Property Irregularity Report, som du fyller i på plats ihop med en representant för flygbolaget.

+Om flygbolaget erkänner att ditt bagage är förlorat, eller om det inte kommit fram efter 21 dagar efter den dag då du skulle ha anlänt kan du reklamera till flygbolaget eller researrangören. Bifoga gärna kopior på eventuell kvitton.

+Framställ helst dina krav så fort som möjligt. Men senast efter sju dagar.

Källa: Konsumenteuropa.se