Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öfavoriter i Grekland

Grekland var en av de mest populära destinationerna när folk
bokade sina sommarresor under jul- och nyår. Särskilt småöarna.
Hitta de mindre kända favoriterna.

Charmiga Tilos överraskar många

Ett par timmar med båt, nordväst om Rhodos, ligger Tilos som passar för en lugn vecka i kombination med Rhodos. Denna charmiga ö är bergig, ömsom karg och ömsom frodig med olivlundar. Den har en rik flora med skiftande örter och blommor. Huvudorten Livadia ligger i en intagande bukt och prisvärda pensionat kantar klapperstensstranden. Den bilfria strandpromenaden har några barer och affärer. En bit upp på berget över Livadia ligger övergivna byn Mikro Chorio som påminner om öns antika historia. Tilos passar vandrare som är intresserade av okända växter och som gillar öde stränder. Bada utan trängsel på fridfulla Eristos och Skafi och skåda sällsynta fåglar. År 1987 förbjöds fågeljakt och därefter har man hittat över 100 arter på ön, bland annat Eleonorafalk.

Du tar dig hit med direktflyg med Norwegian från Arlanda och Ryanair från Skavsta till Rhodos, sedan ett par timmar med båt. Charter, via Rhodos, med Apollo och Ving som båda har boenden i Livadia.

Prisexempel: 1 202 kronor tur och retur med Ryanair till Rhodos i juli. Minilägenhet med köksdel på hotellet Ellibay kostar cirka 50-70 euro natten.

Info: www.tilos.nu

Stressfria Anafi lockar nakenbadare

Öster om Santorini i södra Kykladerna ligger Anafi som passar för nakenbadare, bohemer och bokläsare. I byn Chora med milsvida utsikter över havet ska man inte missa en middag på Alexandras hemma-hos-restaurang. Alexandra serverar den bästa grekiska husmanskosten i övärlden. Chora har billiga pensionat och vid fina breda sandstranden Klissidi finns bra hotell och tavernor. Fortsätter man längs sydkusten kommer man till stränderna Katsouni och Roukouna där många "vildcampar" och nakenbadar på somrarna. Till Anafi kommer de flesta för att bara vara, läsa en roman, koppla av och återhämta sig. Här stör ingen trafik, inga reklamskyltar eller oljud.

Du tar dig hit med flyg till Santorini med till exempel Apollo eller Norwegian, sedan båt två timmar till Anafi. Ett alternativ är att flyga med exempelvis SAS till Aten och sedan göra en 15 timmars båtresa från Piraeus.

Prisexempel: Enkla pensionat i Chora 40-70 euro. Modern bungalow med 3-4 sängar i Apollon Village Hotel över Klissidistranden kostar 70-130 euro per natt.

Info: www.grekland.nu