Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförändrat antal elever

Det har inte märkts på skolorna i Norberg och Fagersta att Klackbergsgården stängts och Norrbygården minskat antalet platser. Samtidigt undrar förvaltningarna i båda kommuner hur det blir framöver.

Annons

I juli minskades antalet boende på Norrbygården från cirka 470 till runt 200 asylsökande.

– Vi ser ingen förändring i antalet elever på grund av att Norrbygården skjutsade bort många av de boende. Det är svårt att få tag på information om vilka som bor kvar där, säger Kickie Svensson, skolchef Fagersta.

I Norberg stängdes Klackbergsgården i augusti av Migrationsverket efter långvarig misskötsel av dåvarande ägare.

– De flesta som bodde på Klackberg hade inte barn, säger Ingrid Nord typ, Barn- och utbildningschef Norberg.

– Migrationsverket lyckades ordna boende i Norberg åt de barnfamiljerna som bodde där. Så det har inte minskat med barn i förskola och skola.

För Norberg och Fagerstas utbildningsförvaltningar är frågan nu hur många elever som kommer att gå i skolan längre fram på läsåret.

Den 21 september ska Migrationsverkets nya upphandling av boendeplatser vara klar. Men fram tills dess gäller upphandlingssekretess.

– Vi har haft möte med Migrationsverket men det blir efter den 21:a som vi får besked, säger Ingrid Nord.

Läs mer: Hundra asylsökande flyttas från Norrbygården

Läs även: Kritik mot omtalad miljonärs tv-serie

Läs också: Asylboendet evakuerar samtliga boende

Migrationsverkets planer

Migrationsverket har för 2016 totalt 90 000 boendeplatser. Behovet är 79 000 och därför kommer 11 000 platser att avvecklas i år. Dessa är de platser som senast ordnades fram när behovet var som mest akut.

2017 kommer ytterliggare 37 000 platser att avvecklas. Dessa är de platser som finns kvar sedan tidigare direktupphandlingar och består till stor del av anläggningsboenden, så kallade asylboenden.

2018 återstår bara Migrationsverkets boende och då avvecklas 11 000 platser till. Totalt blir det 31 000 platser kvar i landet.

Annons