Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okända smultronställen ska lyftas fram i Norberg

Bråfors, Klackberg och Digerkälla är några av de besöksmål i Norberg som enligt en ny utredning kan lyftas fram. Utredningen kartlägger vilka kulturmiljöer kommunen ska prioritera i framtiden.

Uppdraget som Ulf Öhman, kulturmiljövårdsansvarig, har fått är att kolla vilka av Norbergs kulturmiljöer som kan prioriteras och vad som kan göras med övriga.

– Jag också listat några bubblare som man kan lyfta upp, säger Ulf Öhman.

Bland dessa finns Bråfors kulturreservat där kommunen rekommenderas att utveckla samarbetet med ägarna och länsstyrelsen kring marknadsföring av besöksmålet. Lavarna och byggnaderna vid Klackberg är också en bubblare men byggnaderna behöver rustas. Digerkälla är en annan bubblare som behöver vägskyltning och informationsmaterial för att bli ett större besöksmål.

Men kommunen har inte oändligt med pengar så därför gav allmänna utskottet Ulf Öhman att göra prioriteringen.

– Vi vill ha utredningen så att det inte blir akutåtgärder utan att vi kan ta strategiska beslut utifrån ett bra underlag, säger Kent Persson (V), ordförande allmänna utskottet.

Utredningen ska kompletteras och presenteras igen i mars.

– Vi har många kulturmiljöer som vi ska vårda. Vi önskar en prioritering för att vi ska veta i vilken takt vi ska vårda kulturmiljöerna för norbergarna och besökare. Vi behöver också en kostnadsbild, säger Kent Persson.

Den första versionen som presenterades i höstas är offentlig. Kulturmiljöerna har rankats utifrån fem aspekter: kulturhistoriska, estetiska, sociala, ekologiska och ekonomiska.

De tre kulturmiljöerna i topp - Lapphyttan, Bråfors och Klackberg - har mycket gemensamt som gruvnäringen och är viktiga turistmål.

– Man kan tänka Lapphyttan och Nya Lapphyttan har mycket gemensamt även om de ligger på olika platser. Sen började jag titta på om man kan göra på andra sätt än att prioritera besöksmålen. På vilka sätt kan man utveckla samarbeten med vår arbetslivsenhet och länsstyrelsen till exempel, säger Ulf Öhman.

Högfors Bruk och Landforsens hyttplats ingår i länsstyrelsens program "Bergslagens ruinlandskap" och pekas ut som ett område där kommunen också kan gå in med medel för att lyfta området som besöksmål.

– Det är viktigt att vi har de uppgifterna så att vi vet att var kan vi få finansiering från externa aktörer som länsstyrelsen eller Riksantikvarieämbetet, säger Kent Persson.