Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölfestivalen i Söderbärke läggs ned – trots utsålda biljetter i fjol

13 år på raken har den lilla orten Söderbärke två dagar om året lockat till sig tusentals ölälskare. Men nu är det dags för gravöl:
– Vi kör festivalen i år och nästa år också, men sedan är det slut. Vi är mätta på arrangemanget nu, säger festivalgeneralen och grundaren Thomas Husing.

Annons

En gång om året har det lilla samhället Söderbärke med sina omkring 950 invånare invaderats av tusentals ölälskare. När Söderbärke Mikro Ölfestival, som ölkalaset heter, slog upp sina portar den 28 till den 29 oktober i fjol, var samtliga 2 850 biljetter slutsålda.

– Så har det varit i många år, att vi haft utsålt. Ett tag hade vi 3 000 biljetter men det kände vi blev lite för mycket, säger Thomas Husing, som själv var med och startade festivalen för 13 år sedan. Och sen dess har han och sju, åtta andra eldsjälar, dragit i alla trådar och skött de tunga uppgifterna helt ideellt för att göra festivalen till den publiksuccé den har kommit att bli i alla år. Och det är också därför krafterna nu börjat sina ut:

– Så är det. Vi känner att åldern börjar ta ut sin rätt och vi har inte hittat någon eller några som vill ta över.

Festivalgeneralen Thomas Husing känner både lättnad och sorg efter beslutet att lägga ned Söderbärke Mikro Ölfestival. – Festivalen har stärkt gemenskapen mellan oss i bygden, många har engagerat sig som volontärer under åren. Men nu är vi som hållit i de tunga bitarna mätta på arrangemanget.

Men för alla som är nyfikna på att provsmaka öl från svenska mikrobryggerier finns chansen att göra det på plats i Söderbärke i ytterligare två år till, i år och även 2018.

– Festivalen har haft en stor betydelse för invånarna i bygden, den har varit bra för sammanhållningen och många har ställt upp som volontärer under åren, säger Thomas Husing.

Och även om han snart lämnar festival-jobbandet bakom sig, kommer han aldrig sluta sippa på goda ölsorter:

–Det finns tre sorters öl som jag ser det; dricköl, klunköl och smuttöl. Jag själv dricker smuttöl, eller svartöl, som har så mycket smak och så mycket kropp att det bara går att dricka den smuttande.

Go öl och go stämning i Söderbärke folkets hus. Ölfestivalen i Söderbärke har årligen lockat flera tusen festivalbesökare.

Glada festivalbesökare i Söderbärke och dess idrottshall under Söderbärke Mikro Ölfestival.

Annons