Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olycka på spåret i Norberg

Det small till vid spårövergången på Järnvägsgatan i Norberg på onsdagen. En lastbil åkte förbi när bommarna fälldes och en bom förstördes.

Norberg. Emma Björlestrand, som bor vid järnvägsövergången, blev vittne till incidenten. Hon berättar att det började plinga och lysa när rälsbussen var på väg. När bommarna började fällas ned åkte en lastbil emellan.

- Bommen studsade och for på lastbilens tak och det flög delar, säger hon.

Polisen i Västmanland skriver på sin hemsida att lastbilen missat bommarna och att det var nära att den blev påkörd av tåget.

- Det var inte nära att lastbilen blev påkörd av tåget. Det hade aldrig hänt. Bommarna går ner ganska sent och vi får stå och vänta på att de ska gå ned. Hade föraren stannat på spåret så hade vi stannat, säger Sten Nordström, trafikchef på Engelsbergs Norberg järnvägshistoriska förening, ENJ, som kör rälsbussar på sträckan.

Nordström, som själv var med när incidenten skedde, menar att varningssignalerna vid övergången fungerade precis som de skulle på onsdagen.

Polisen kommer nu att utreda vad som har skett och om något brott har begåtts. Händelsen rubriceras som trafikolycka.

Enligt ENJ sker det tillbud några gånger varje år och det har hänt att bilar hamnar mellan bommarna.

- Det beror på att folk inte är uppmärksamma på att det är en järnväg, säger Sten Nordström.

I samband med olyckan gick en bom sönder. Den måste nu bytas ut. Innan det är löst måste ENJ ha personal som stoppar trafiken med en röd flagga när rälsbussen ska passera.

Emma Björlestrand påpekar att trafiksituationen vid Järnvägsgatan och Bergsgatan i Norberg inte är bra och att det inte är första gången hon ser incidenter.

- Jag skulle vilja ha farthinder på Järnvägsgatan, på båda sidor, så att hastigheten minskar i kurvan, det skulle kunna vara en lösning, säger hon.

Texten har uppdaterats.