Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om behovet av märkvärdighet

Erik WijkBara de riktiga ordenNatur och Kultur

Annons

 OM BEHOVET AV MÄRKVÄRDIGHET

Erik Wijk är författare till ett tiotal böcker. 2009 fick han utmärkta recensioner för "Allt vi här drömma om", en bok om hans far Olof Wijk. Det var ett märkligt öde. Olof, uppväxt i  en av våra då rikaste svenska familjer, gifte sig med Eriks mor Ulla Wijk och strax efter Eriks födelse mötte han Swedenborgs skrifter och förlorade sig i grubblerier och isolerade sig  i en stuga i skogen.

I "Bara de riktiga orden" är det dags för Erik att porträttera modern Ulla. Han känner sig skyldig till det. Det är ju hon som betytt mest för honom och som han idealiserat som barn, men hon är en ganska alldaglig person i jämförelse med fadern .”Ulla är inte lik någon , men hon liknar alla.”

I den första delen av boken berättar Erik om sin barndom med det lilla barnets ord och synsätt.

I den andra delen blir modern huvudperson och i tredje delen kommer hon mer direkt till uttryck genom sina egna dikter och dagboksanteckningar. Erik vill inte bara skildra moderns liv utan också förstå henne. Det blir en tidvis mycket intressant kartläggning av en kvinna som växte upp i en välbeställd familj, som plötsligt kom på obestånd och detta tvingade henne att börja arbeta.

Hon gick bara 8 år i skolan, var begåvad och längtade efter uppskattning. Det dåliga självförtroendet i kombination med en nedärvd snobbism gav ett rastlöst sökande efter samhörighet och bekräftelse livet igenom. ”Behovet av märkvärdighet är allestädes  närvarande i en värld som ständigt jämför och graderar.”

Så börjar sonen förstå sin moder, men han når aldrig riktigt fram. Fylld av självinsikt skriver han ”Likadant  fruktar jag att mitt bokprojekt inte äger någon vidare skärpa trots de många sidorna. Jag kan inte fånga in min mamma ”

Det är dock ett läsvärt försök .

Annons