Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla hatar inte varg

Annons

Svar till Ola Jonsson (21/3), Karin Fjellman (16/3), jägare, politiker och kommuninvånare.

Jag har fått absolut nog av varghat och av folk som gör sig till tals för ”oss på landsbygden”.

Vi bor i en gård på landet, vi har skolbarn och hundar, jag har en liten fårflock i en hage och jag tycker väldigt mycket om vargar. Alla mina vänner, min familj och släkt i Norberg, Fagersta, Avesta och Söderbärke bor mer eller mindre på landsbygden. En del har höns, några har hästar, flera har hund och katt.

Alla vi tycker det är jätteroligt att det finns vilda rovdjur i skogarna häromkring och ingen av oss är rädd. Kan det få komma fram i debatten också?

Folk på landet har precis lika olika åsikter som folk i stan. Många landsbor gillar vargar, lodjur, björnar och järvar. Rovdjur har lika stor rätt att existera som hundar, jägare, övriga djur och människor. Sätter vi oss över naturen gräver vi vår egen grav.

Vargen är ett fridlyst och utrotningshotat djur. Precis som utrotningshotade tigrar, lejon, noshörningar och orangutanger ska vi lägga vår energi på att bevara dessa djur för framtida generationer, i stället för att slösa bort vårt liv på att klaga och gnälla.

Ingen varg har dödat eller skadat någon människa på nära 200 år. Så varför denna hysteri?

De som fastnat i sagan om Rödluvan borde ta reda på fakta i stället för att oroa sig i onödan. Lösspringande tama hundar är det enda som oroar mig som fårägare.

Hundar dödar många fler lamm än rovdjuren gör, och flera tusen människor blir hundbitna i Sverige varje år. Det kostar stora summor i dyr sjukvård.

Jag och många fler i Norberg välkomnar vargarna och tycker det är jättespännande och en stor ära att de vill bo i vår kommun.

Kanske vi kan ta efter orter som kommit betydligt längre och ordna vargsafari för turister? Intresset växer överallt i Sverige. Det ligger också i linje med ett hållbart samhälle där man gläds åt biologisk mångfald.

Så min uppmaning till politiker och näringsidkare i Norbergs kommun: utred möjligheterna till rovdjurssafari, en modern upplevelseturism på frammarsch som gynnar både landsbygdsborna och vargarna.

Norberg

Kicki Andersson med familj

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons