Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrogant attityd till de sociala medierna

Vi kan inte ha ett landstingsråd som avfärdar sociala medier som skitsnack.

Annons
Användbar kanal? Landstingsrådet Juha Rundgren kritiseras av Moderaterna för okunniga uttalanden om Facebook. Foto: TT

Landstinget har nu antagit en plan för krissituationer. Fullmäktige behandlade frågan den 18 februari, och jag hade ett antal synpunkter på de rödgrönas förslag till plan. Mest allvarligt var att de rödgröna i sitt förslag till plan för kriskommunikation helt missat att ta med sociala medier.

Den stora skogsbranden togs flera gånger upp i debatten som exempel, och skogsbranden visade just vilken betydelse sociala medier kan ha inom kriskommunikation.

Därför var det mycket förvånande att höra landstingsrådet Juha Rundgren (V), som dessutom ansvarar för landstingets IT-frågor, uttrycka sig närmast fientligt mot sociala medier i debatten.

Ordagrant sade Rundgren att det endast var länsstyrelsen hemsida samt lokalradion som man kunde lita på. Sociala medier och kvällstidningar bestod endast av rykten och ”rent ut sagt skitsnack”.

Men faktum är ju att både länsstyrelsen, räddningstjänst, polisen och frivilligorganisationer kommunicerade via sociala medier under skogsbranden. Det blev så hårt tryck på länsstyrelsens hemsida att den inte gick att komma in på. Sociala medier som Facebook och Twitter har mycket större serverkapacitet och därför kunde myndigheterna kommunicera genom sina officiella konton i dessa kanaler när hemsidorna låg nere.

Det framstår som både okunnigt och nonchalant av Rundgren att inför fullmäktige förneka detta. I stället viftades mitt förslag om att skriva in sociala medier i krisplanen bort med argumentet att ”Facebook består bara av rykten skitsnack”.

Det stämmer att många rykten lätt uppstår på sociala medier, men poängen är ju att om myndigheterna har egna konton så kan man snabbt dementera felaktiga uppgifter och det blir lättare för medborgarna att sålla bland informationen.

Efter en längre debatt tog de rödgröna sitt förnuft till fånga och gick med på att skriva in sociala medier i krisplanen. Men Juha Rundgrens ordval i debatten oroar. Landstinget Västmanland behöver ligga i framkant när det gäller IT och kommunikation. Då kan vi inte ha ett landstingsråd som avfärdar sociala medier som enbart skitsnack.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons