Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att organisera tiggeri ska vara brottsligt

De senaste åren har det blivit allt vanligare med människor från EU-länder som tigger runtom i Sverige. Det ser vi också här i Fagersta.

Annons
Tigger. Utbredningen av tiggeri i Sverige tyder enligt Moderaterna på att det är en organiserad verksamhet.Foto: TT

Utbredningen i landet tyder på att det ofta handlar om en organiserad verksamhet. Moderaterna kan inte acceptera ett omfattande organiserat tiggeri. Därför kommer vi inför Moderaternas partistämma i höst föreslå att organiserande av tiggeri ska kriminaliseras.

Det är viktigt med fler kartläggningar för att närmare utreda hur situationen ser ut.

Samtidigt kan rådande läge där människor riskerar att utnyttjas inte fortgå.

Skälen till att många söker sig till Sverige är olika, men för de flesta beror det på utsatthet och fattigdom. Grundproblemen finns i hemländerna där diskriminering är vanligt förekommande. Lösningen är dock inte att stå likgiltiga inför ett ökat tiggeri i Sverige. Det riskerar att låsa fast människor i utanförskap.

Många av de som sökt sig till Sverige lever under ovärdiga förhållanden på gatan eller i läger med oacceptabla boendemiljöer med miljö- och hälsoproblem. Det är en ohållbar utveckling och kommunerna behöver ges bättre verktyg för att kunna hantera situationen.

Det finns regler för hur man får bo, både på kommunal och privat mark. Dessa lagar måste gälla för alla. I dag är det bara polisen som har befogenheten att upprätthålla ordningsföreskrifterna.

Till detta behöver regelverket för bosättningar på privat mark och avhysning ses över. Att det är markägarens sak att själv hantera ett avlägsnande av de som olovligen bosatt sig på en fastighet gör att många känner oro och osäkerhet. Reglerna för så kallad särskild handräckning hos Kronofogdemyndigheten bör därför förenklas.

Vi vill även att ordningslagen ses över, bland annat vad gäller regler för penninginsamling och hur den ska tillämpas i kommunerna för att man lokalt ska kunna agera enligt regelverket.

På EU-nivå måste Sverige sätta press på andra medlemsstater. Länder som Rumänien och Bulgarien behöver vidta kraftfulla åtgärder för att minska den utsatthet som ligger till grund för att deras medborgare känner sig tvingade att söka sig till andra EU-länder. Ansvaret för detta ligger på de nationella myndigheterna, men såväl Sverige som andra EU-länder kommer att behöva bistå och ta ansvar i det arbetet framöver. Det är oacceptabelt att utsatta människor utnyttjas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons