Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attraktiv idrottshall

Annons

I en insändare (17/6) menar Stig Bergman att man bör satsa på det som är unikt för Norberg.

Det enda unika jag hittar i hans uppräkning är Elsa Anderssons fik – folkhögskolor, gruvhål, konstsnö och hembakat bröd hittar man lite varstans – men jag förstår tanken. Givetvis ska man satsa på det egenartade, men det finns många platser som kan visa på för orten och kommunen i fråga unika saker.

Låt mig bara nämna några exempel: Malung med sin skinntillverkning, Tanum med sina hällristningar och sin säreget vackra kust, Arjeplog med sitt silvermuseum och sin fantastiska fjällvärld, Vadstena med sin klosterkyrka, Falköping med alla sina fornlämningar, Mörbylånga med alvaret, och så vidare...

Att de uppräknade orterna marknadsför sina attraktioner är självklart och hindrar inte att de alla har något som Norberg saknar – idrottshall.

Det tillhör ett civiliserat samhälles kriterier att kunna erbjuda sina invånare ändamålsenliga lokaler för att möjliggöra idrottsutövning inomhus.

Det är inget nytt, redan romarna satsade på badhus för att inte tala om det antika Greklands anläggningar. Att Norbergs kommunfullmäktige fattat beslut om byggande av en idrottshall måste därför hälsas med tillfredsställelse.

Naturligtvis kostar en sådan anläggning pengar, men åtminstone jag och flera i min bekantskapskrets, både urnorbergare och inflyttade, är beredda att betala lite extra i skatt om så behövs för att trygga inte bara driften av den nya idrottshallen utan även skolans och äldrevårdens behov.

Och om jag får sticka ut hakan lite: Är det inte hög tid att kommunen satsar även på de medborgare som varken är barn eller äldre? Idrottshallen kan för övrigt också den användas av såväl gammal som ung.

Det enda tråkiga med kommunfullmäktiges beslut är att det fattades med ordförandens utslagsröst. Halva församlingen motsatte sig bygget av fruktan för att det skulle bli för dyrt och stjäla pengar från kommunens kärna, det vill säga utbildningen och vården.

Till denna räddhågade halva vill jag bara i likhet med Franklin D. Roosevelt säga: ”We have nothing to fear but fear itself.” (Vi har inget att frukta utom fruktan själv).

Stig Bergman menar att vår

kommun borde kunna samarbeta med grannarna om nyttjande av idrottsanläggningar. Ett sådant spontant samnyttjande sker redan när vi som privatpersoner åker till grannarna för att använda deras idrottsanläggningar, vilket ofta upplevs som bökigt och obekvämt.

Jag förstår inte hur man avtalsmässigt skulle kunna reglera samnyttjande av andras idrottsanläggningar. Vilka träningstider skulle vi utsocknes då få hålla till godo med?

Stig Bergman nämner också att flickor och pojkar från Norberg spelar fotboll i Fagersta trots att Malmheden finns. Det är knappast konstigare än att det kan hända att man lånar en bok i grannkommunens bibliotek. Ska vi av den anledningen stänga vår kommuns bibliotek?

Jag ser redan fram emot när vi kan ta vår nya idrottshall i bruk. Det är bra att den byggs nu så den står klar när gruvbrytningen kommer i gång på nytt.

Att vänta med bygget till dess att gruvbrytningen redan är ett faktum vore att ”fega ur” och missa tåget. Eller för att använda ännu ett talesätt: ”Rädda pojkar får aldrig kyssa vackra flickor.”

Norbergsbo, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons