Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalet med Nilsson – bra affär för Fagersta

Calle i Kedjebo har räknat ut att om vi inte hade haft någon chef för NVK så hade vi kunnat anställa fem lärare och sex hemvårdspersonal.

Annons
Stig Henriksson, före detta kommunalråd. Foto: Anders Janssson/arkiv

Och så är det ju. Och det är en väldigt hög ersättning i den kommunala världen med drygt 11 miljoner på fem år. Ungefär vad en bankdirektör har på fem månader och en fotbollsspelare på fem veckor. Väldigt mycket pengar.

Men tänk om det skulle råka vara så här. Att bara på en enda arbetsinsats som enligt min bedömning ligger långt utöver vad man normalt kan vänta sig av en ordinär teknisk chef, kommunen sparat det dubbla? Hur ska man då ställa sig?

Jag tänker på det myndighetskrav som riktades mot reningsverket för några år sedan. Utan bevisbar förbättring för miljön utan enbart för att uppfylla ett EU–direktiv ålades Fagersta kommun att förbättra kvävereningen. En kostnad på någonstans mellan 20 och 30 miljoner. Tack vare ett oerhört ihärdigt arbete av förbundschefen avvärjdes detta. Det innebar att man, ersättningen frånräknad, kunde behålla till exempel fem lärare och sex hemvårdspersonal.

Tänk om det var så, bara för att ta ett exempel. Ja, jag sticker gärna ut hakan och påstår att så var det. Därför var denna uppgörelse, stödd av samtliga partier i arbetsutskottet och utifrån det arv den förra socialdemokratiska regimen lämnade efter sig med avtalet från 1995, en bra affär för kommunen. Visst sticker det i ögonen, men hellre det än att det svider rejält i plånboken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons