Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre att hålla ihop vården i landstingsregi

I ett debattinlägg i Fagersta-Posten den 16/4 försöker oppositionen i landstinget sprida osäkerhet kring framtiden för Bergslagssjukhuset i Fagersta.

Annons
Bergslagssjukhuset. Foto: Lina Svalbro/arkiv

I den rödgröna majoriteten har vi invånarnas bästa i fokus som grund för beslutet att ta över sjukhuset i egen regi från den 1 februari 2018.

Driften av Bergslagssjukhuset i Fagersta sköts i dag av företaget Mitt Hjärta. I februari 2018 går avtalet om driften ut och går inte att förlänga.

Ett välfungerande sjukhus i Fagersta är av stor betydelse för dem som bor i den norra länsdelen. Det är också en viktig del av lösningen för att klara sjukvårdens uppdrag i hela länet, inte minst när det gäller de äldre patienter som är i behov av ett välfungerande omhändertagande både i kommunerna och i landstinget.

Ett direkt ansvar för hela sjukvårdssystemet i Västmanland ger enligt vår bedömning bättre förutsättningar att utveckla vården i hela länet. Det handlar mycket om ökat samarbete, dels mellan olika nivåer inom sjukvården, och dels mellan olika huvudmän som kommuner och landsting. Att lägga ut driften av sjukhusvården i Fagersta på annan huvudman riskerar att bygga administrativa gränser mellan verksamheter, när vi enligt vår bedömning behöver gå i rakt motsatt riktning.

Landstingsalliansen vill upphandla sjukhuset i Fagersta. Vi tror inte det är bra att lyfta ut en liten del av vården på upphandling, utan tror på en sammanhållen vård i länet. Men det kanske är alliansens önskan att också privatisera sjukhusen i Sala, Köping och Västerås?

I den revision som lämnats kring verksamheten i Fagersta framgår att en av de stora utmaningarna är att klara den långsiktiga kompetensförsörjningen vid sjukhuset. Vår bedömning är att vi som landsting har större möjligheter att klara detta än en mindre privat aktör. Anledningen till detta är bland annat mot bakgrund av det bemanningsläge vi i dag har på våra övriga sjukhus, inte minst när det gäller läkarbemanning.

Den rödgröna majoriteten fokuserar på att patienter i den norra länsdelen ska få en god och patientsäker vård. Beslutet att inte upphandla Bergslagssjukhuset i Fagersta är i linje med detta, och det ger större möjligheter att skapa en bättre vård.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons