Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre hälsa med coach

Annons

Ett starkt förankrat förebyggande perspektiv inom hälso- och sjukvården är viktigt för att minska uppkomsten av både psykiska och fysiska sjukdomstillstånd och öka välmåendet hos befolkningen.

I dag ska primärvården arbeta både med hälsovård och sjukvård. Även om man i dag arbetar förebyggande anser vi att ett större fokus och utrymme behöver skapas gällande folkhälsoarbetet. Det skulle bidra till att både minska personligt lidande för patienter och kostnader för sjukvården.

Fokus i projektet är den fysiska hälsan och arbetet skulle kunna drivas som forskningsprojekt tillsammans med exempelvis Mälardalens högskola. Det skulle ge möjlighet till evidensbaserade resultat angående eventuella effekter. Medel kan sökas från olika forskningsfonder för att möjliggöra finansiering.

Hälsocentraler har startats inom landstinget Västmanland, dessa centraler arbetar i dag avskilt från vårdcentralerna. Vi anser att det förebyggande arbetet behöver integreras ytterligare i det normala arbetet vid vårdcentralerna eftersom det är där man också kan hitta de personer som kan erbjudas hälsocoachning.

Hälsocoachen ska erbjuda uppsökande verksamhet, uppföljning och åtgärder för att uppnå god hälsa. Exempel på områden kan vara övervikt, högt blodtryck samt alkohol- och rökvanor.

Hälsocoachen guidar patienter genom att strukturerat ge möjlighet att tala om vad som är mest bekymmersamt för dem angående deras tillstånd, vad de vill förändra, vilket stöd de behöver för att upprätthålla förändringar, och vilka svårigheter och hinder som behöver övervinnas eller minimeras för att göra förändringar i till exempel livsstil.

Därför föreslår vi nu i en motion att landstinget Västmanland ska starta ett pilotprojekt där man vid ett antal intresserade vårdcentraler utbildar viss befintlig sjukvårdspersonal till hälsocoacher.

Vi moderater vill ta vårt ansvar för att förbättra folkhälsan och öka välmåendet hos västmanlänningarna.

Pia Edstam, M,

Landstingspolitiker, Västmanland

Ulrika Hultgren, M,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons