Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre lekpark finns

Annons

Det är ytterst få i debatten som förordar en lekplats vid Norbergsån i Norberg, kommunens ekonomiska resurser verkar vara ytterst begränsade och antalet kommunala sommarjobb för unga minskats från 45 till 21. Därför kommer jag med ett alternativ.

Det frigör medel samtidigt som Norbergs mest välbesökta och populäraste lekpark kan vidareutvecklas och även i framtiden ta emot barn och vuxna.

I debatten har det sagts att den nya lekplatsen inte innebär ökade kostnader för norbergarna. Det låter helt obegripligt för en ekonom. Politiker talar om att pengarna ska tas från NVK:s driftsbudget. Men hur man än beskriver dessa pengar är det i slutändan från norbergarnas skattekronor de kommer.

Att anlägga lekparken beräknas kosta ungefär 1 miljon kronor som ska fördelas på en tioårsperiod, alltså 100 000 per år. Till det ska läggas årlig kostnad för skötsel och underhåll. Det kostar säkert att kosta lika mycket per år, grov räknat alltså 200 000 per år.

Pengar skulle komma fler norbergare till godo, framför allt både barn och ungdomar, om kommunen i stället satsar på fler sommarjobb och ett driftsstöd till Norbergs mest välbesökta och populäraste lekpark.

Många barnfamiljer, dagisgrupper och skolklasser besöker Karlbergs lekpark. Deras samstämmiga uppfattning är att lekparken är en fantastiskt plats för barn att vara på.

Vissa undrar varför kommunen inte stöder lekparken i stället för att bygga en ny. Jag hoppas att de politiker som representerar Norberg i NVK:s styrelse talar med dessa barngrupper inför beslut.

Att promenera med barnen till Karlberg verkar inte vara något som helst problem för barnfamiljer, dagisgrupper eller skolklasser. I de fall föräldrarna behöver ta bilen till Karlberg finns det utmärkta möjligheter till parkering vid lekparken.

Norbergs hembygdsförening har en besökstoalett i direkt anslutning till lekparken. Var ska den möjligheten erbjudas vid den nya lekparken? Bensinstationens besökstoalett på andra sidan ån?

Sommartid har hembygdsföreningen sin servering öppen. Vuxna kan sitta inomhus och ändå ha uppsikt över barnen. Vid den planerade nya lekparken blir det betydligt längre till en servering.

På Karlberg leker barnen även på de fria gräsytorna. Föräldrarna kan koppla av eftersom det inte är någon biltrafik. Vid den planerade lekparken behöver man förmodligen ett högt staket för att hålla bollarna inne på lekplatsen.

På Karlberg är lekplatsen vindskyddad av höga träd och byggnader. Platsen vid Norbergsån är öppen och oskyddad.

I planerna för en ny lekpark ingår någon typ av skulptur som ska påminna om Lapphyttans

existens. Vid lekparken på Karlberg befinner sig barn och vuxna redan i direkt närhet till både Lapphyttans och hembygdsföreningens kulturmiljöer.

Hembygdsföreningen har med hjälp av ideella krafter, gåvor och bidrag byggt upp och underhållit lekparken. Trots stora extraordinära kostnader i år har vi budgeterat 10 000 kronor till förbättringar.

Jag föreslår att planerna på en ny lekpark stoppas. Använd i stället de 200 000 kronor som årligen frigörs på ett bättre sätt! Öka antalet kommunala sommarjobb! Ta en diskussion med hembygdsföreningen om att hjälpa till att vidareutveckla den populära och välbesökta lekparken på Karlberg.

För att travestera en känd devis: Norberg – överraska oss positivt!

Lars Jacobsson, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons