Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevarad lokalhistoria

Annons

Johan Henriksson, SD, vill (30/9) bevara skolmuseet för att det visar en bild av ”det gamla, harmoniska Sverige” och pengarna ska tas från de ”miljoner kronor som satsas på mångkultur och genuspedagogik”.

För att detta i tur och ordning. Visst ska man försöka bevara sitt historiska arv, det är bland annat därför Fagersta kommun nog har länets ambitiösaste arkivsatsning.

Allmänna och enskilda arkiv är vårt kollektiva minne. Och därför har vi Bruksmuseet, Skansenmuseet, Herrgårdsmuseet, och Rune Lindströmmuseet samt Teatermuseet.

De tre sistnämnda på hembygdsområdet där föreningen fått ungefär tiofaldigt ökade bidrag sedan Vänsterpartiet blev största

parti. Förutom då tre museer i Ängelsberg. Och Ekomuseum Bergslagen.

Men vi gör det inte för att visa upp ”det gamla, harmoniska Sverige” som var lagom så harmoniskt för fattiga arbetare och utpinade tjänstehjon. Eller, för den delen, för kvinnor utan rösträtt medan förmögna hade 40 röster.

”Miljoner kronor som satsas på mångkultur och genuspedagogik”. Vilka miljoner satsas på detta? Tacksam för bevis! För det kan väl inte vara modersmålsundervisning som nu räknas som ”mångkultur”?

Att alla barn, oavsett var de kommer ifrån, ska få en bra skolstart är viktigt för oss alla. För dem själva men kanske än mer för samhället i övrigt och vår framtida välfärd. Och att satsa på levande barn tycker jag är att ta ansvar jämfört med att satsa miljonbelopp på döda hus.

Och genuspedagogiken då? Den har ett anslag på 400 000 kronor enligt budgetförslaget. Inte för att pojkar ska vara Lucia eller, som du tidigare hävdat, klä sig i rosa kläder.

Nej, det handlar om något så enkelt som att vi vill att både pojkar och flickor ska kunna utvecklas till hela människor och verkligen fritt få välja intressen, studier och arbeten. Det handlar om att flickor inte ska tränas in i passiva offerroller och att pojkar ska klara sig minst lika bra som flickor i skolan.

Visst är det en ideologisk fråga; rättvisa är alltid det. Men det är dessutom en tillväxtfråga. Kan vi inte bredda basen för vår lokala industris arbetskraftsbehov så kommer vi att få större problem än vi kanske anar.

Jag antar att det är därför våra ledande företag på ett framsynt sätt satsar på jämställdhet. Inte är det för de rosa kläderna eller manliga Lucior, det kan jag försäkra. Därmed hoppas jag, ”kommunpampen” som Johan Henriksson så vänligt kallar mig, ha förklarat min ståndpunkt.

Kommunalråd, Fagersta

Stig Henriksson, V,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons