Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjud in alla att tänka kreativt om Norberg

Staten har underligt nog bestämt att ge ett antal kommuner pengar för umbäranden när det gäller flyktingmottagande. Norbergs kommun har redan fått sina drygt 40 miljoner.

Annons

Varför har inte vi som kommunmedborgare fått chansen tycka till om vilka hål som behöver täppas till när tillfälle ges? Vilka satsningar tänker vi oss att det behövs? Finns det några åsidosatta satsningar i våra ytterområden? Vi vet alla vad som hänt kulturskolan, dagrehab, skatteväxling vad gällde hemsjukvård med mera. Listan kan göras lång.

Sanningen kring de extra pengarna är just att det är extra pengar. Kommunens initialkostnader vad gäller flyktingfrågan täcks av Migrationsverket. Det tas alltså inte från kommunkassan. Först efter mer än två år börjar de nyanlända (de som fått asyl) kosta om de inte fått egen försörjning.

Det konstiga är att när vi hade kris i kommunen på 80-talet och 90-talet då ville man ha en stor uppslutning kring nedskärningar men också vädja till kreativitet och nytänkande. Nu vill man köra sitt eget race. Idrottshallen motiveras av ombyggnad av Centralskolan. Lägligt kan tyckas.

Varken förvaltningschef eller rektorer har efterfrågat någon idrottshall. Dessutom står mycket av övervåningen tom i Kärrgruvans skola. Förskoleverksamhet får inte av brandtekniska skäl bedrivas på övre våningen så i dag finns en lite spec.grupp där. Dessutom har de många timmar förlagda till Centralskolan för bland annat idrott. Man kan inte använda idrottshallen i Kärrgruvan då den är ”uthyrd” till brottarklubben på heltid (en väldigt bra förening förresten).

Ekonomin för nya hallen kräver uthyrning 8-20. Vilka lag i Norberg tränar en onsdag klockan 9? Vid kontakt med idrottshallsgruppen framgår att de i sina kalkyler hela tiden har haft med skolan som hyresgäst. Man har till och med ritat in ytor som skolan specifikt behöver exempelvis lärarrum. Om våra politiker kunde säga som det är i stället för att tro att vi vanliga ska blint tro på scenarier som på något sätt går ihop på slutet.

Det finns väl ingen anledning att bygga bara en ungdomsgård. Det rimliga vore väl att man i så fall byggde ett medborgarhus som skapar mötesplatser för olika grupper i samhället.

Stanna upp, öppna för dialog/hearing och börja tala klarspråk! Bjud in oss alla att tänka framåt kreativt när vi i kommun för en gång skull har muskler att inte bara visionera utan också kan realisera det vi vill för framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons