Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömda diabetiker

Annons

Kan inte låta bli att fundera över att det inte tas hänsyn till 350 000 diabetiker i Sverige medan så mycket mer hänsyn tas till gluten- och laktosallergiker, som inte på långa vägar är så många?

Detta allra helst som det finns en hel del både mat och godis som är utan vanligt socker att lägga upp i butikshyllorna. Naturligtvis finns här också undantag.

Men ta till exempel messmör från Fjällbrynt. Det finns helt sockerfritt sådant, till och med utan tillsatt sötningsmedel. Men sällan att det finns tillgängligt i affärer. Jag bad affärerna i Norberg att ta hem Fjällbrynt Natur, den helt sockerfria varianten. Det gjorde de helt snällt men bara den enda gång jag bad om det.

Sedan påstås det att folk inte köper av den sortens messmör. Tacka för det. Hur många vet att just Fjällbrynt Natur är sockerfritt? Alla läser inte på ingrediensförteckningen.

Så ett gott råd till butiken är att sätta upp en liten skylt vid messmörshyllan så alla får veta. Det går ju så bra att sätta skyltar för andra specialvaror vad gäller laktos och gluten.

Messmör var bara ett exempel. Delicato har många portionsförpackade godbitar. Men aldrig att man ser den sockerfria varianten av chokladboll.

Gylle och andra kakföretag

gör både rån, pepparkakor, havre- och nötkakor och de finns

oftast men inte alltid. Och godishyllan ska man inte tala om! Där saknas nästan allt sockerfritt.

Cloetta får sälja två sorters chokladkakor, Halls och några till får sälja hals- och förkylningstabletter och så är det gott om sockerfria tuggummin.

Alla dessa saker är förstås sötade med syntetmedel men ändå ätbara och faktiskt goda.

I stort sett hittar man inte mera i de vanliga matvaruaffärernas diskar och det är märkligt då man endast behöver åka till Ö, Willys eller Rätt Pris, för att som exempel hitta fem sex chokladkakor av olika sorter och storlek samt ett stort antal karameller.

Mitt råd är även där: Ta hem det sockerfria och ordna en liten hylla med stor och märkbar information om att det verkligen finns godis, kakor och även nyttigheter som är sockerfria!

Detta borde också gälla konditorier. Och skyll sedan inte på att det inte går åt, för det gör det om bara diabetiker får vetskap om att det finns. Och konditorier kan ju alltid baka goda småkakor och skorpor med kardemumma, sådant som inte förfars i första taget, liksom bullar till frysen att tina i mikrovågsugn.

Dagmar Måntelius, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons